АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В САЩ ЗАПОЧНАХА КЛИНИЧНИ ТЕСТОВЕ НА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

В търсене на ваксина срещу коронавируса
18.03.2020 / 11:07

Националният институт за алергиите и инфекциозните заболявания в Сиатъл обяви, че започват клиничните изпитания с хора на ваксина срещу коронавируса. Доброволците, участващи в експеримента, ще бъдат наблюдавани в течение на година.

За участието в теста са избрани 45 доброволци, на всеки от тях ще бъде поставена на два пъти ваксина с една и съща доза в интервал от 28 дни. Самите дози ще се различават и ще бъдат 25, 100 и 150 микрограма. Изследването ще оцени безопасността на ваксината и способността й да създава имунен отговор при пациентите, а също така ще бъде определена оптималната дозировка.

Ваксината, която се казва мРНК-1273, се разработва от Националния институт за алергиите и инфекциозните заболявания на САЩ (NIAID) съвместно с биотехнологичната компания Moderna, базирана в Кеймбридж, щат Масачузетс.

Учените отбелязват, че клиничните изпитания през първата фаза, които ще се проведат във Вашингтонския научноизследователски институт за здравето в Сиатъл, е едва началото на продължителен процес на проверка на сигурността и ефективността на препарата.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев