АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАНСКО ОСЪМНА ПОД ВИРУСНА БЛОКАДА

Коронавирус
18.03.2020 / 11:03

Банско осъмна с пусти улици, след като вече повече от 12 часа е под карантина заради коронавируса. „Намирам се пред култово място за Банско. Тук няма никой и хората са доста изплашени. Положението се променя всеки час и никой не знае, какво ще последва утре. Улиците са пусни – няма нито коли, нито пешеходци. Полицията постоянно следи за изпълняването на установения ред”, разказва по NOVA от Банско Надежда Атанасова.

Тя обясни, че е спокойна, защото в Банско има безпроблемен достъп до лекарства и храна.

„Разбрахме, че няма да може да се излиза от града без уважителна причина. Това ще може да става само ако имаш нужда от лекар или аптека”, добави Надежда.

Семейството на младата жена живее в Банско, а сестра й в София, но тя няма намерение да пътува.

„В града се движат коли по хигиената и улиците се пръскат с дезинфектанти. Повечето хора в Банско са свикнали да ходят на работа всеки ден и да имат занимание. Ситуацията е шок за всички нас. Аз лично съм си приготвила няколко книги и съм се записала за онлайн курсове”, каза Надежда.

Банско е първият затворен за две седмици град в България. Ситуацията идва, след като вчера беше установено, че има огромна вероятност заразата да се е разпространила на територията на курортното градче заради всички чуждестранни туристи. Затова трябваше веднага да бъдат предприети съответните мерки.

Първо главният прокурор Иван Гешев призова за незабавна карантина на Банско.

"Ние сме, меко казано, в извънредна ситуация", заяви главният прокурор и настоя: "Да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Сега, веднага. Утре ще е късно“. Ето защо обвинител номер 1 в България поиска Банско да бъде поставено под пълна карантина, заради установените заболели с коронавирус, преминали през зимния ни курорт.

Реакцията на Националния кризисен щаб не закъсня. На извънреден брифинг в 19:00 във вторник (17.03.2020 г.) ген. Мутафчийски предложи на властта поставянето на града под карантина.

Забранява се излизането по улиците на всички жители на Банско, стига да не се касае до хранителни магазини, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователни институции и бензиностанции, обяви генерал Мутафчийски.

Никой не може да напуска или влиза в града, с изключение на камиони със стоки от първа небходимост като храни и лекарства. Забраната не важи полицейски и здравни инспектори, медицински лица, които да осъществяват спешна медицинска помощ.

Разбира се, веднага се появи паника. Хората хукнаха да излизат от града, уви, на изходите вече ги чакаше полицейска блокада, която предизвика недоволство у гражданите. Въпреки това тези, които се прибираха в Банско, успяха да влязат в града, а тези, които излизаха, почакаха малко по-дълго, тъй като минаваха през медицински контрол и дезинфекция.

Малко по-късно отново на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов заяви, че група чужди туристи са били докарани и настанени в хотел на "Лъвов мост".

"Английски туристи, туроператорът си ги взел и си ги докарал не стига, че заразили Банско, ами сега и София, и сега полицията ги е заградила. Където има, затваряме, прибираме, на чартърите и с това да се приклчва. Изключения няма", отсече министър-председателят.

Оказа се, че туроператорът не бил наясно със спешните мерки и дори не уведомил МВР.

В момента градът е блокиран от три страни – към Добринище, Разлог и село Баня. Полицейски екипи, облечени в защитни костюми, проверяват всички влизащи и излизащи. В курорта обаче могат да влязат само местни жители.

Движението по пътя Симитли - Банско – Гоце Делчев – ГКПП Илинден е отклонено през село Баня, село Елешница, и през Гоце Делчев. Напускащите Банско по неотложни причини се проверяват за температура, след това попълват декларация къде отиват, а тези, които нямат превоз, ходят пеша до Разлог – около 5 километра. Превозните средства на хората с автомобили биват щателно дезинфекцирани. Същата процедура се повтаря и спрямо влизащите в Банско автомобили, които предимно зареждат града с храни и лекарства.

Има поне 15 пропускателни поста в града, като на всеки са разположени санитарни инспектори, полицаи, жандармерия – всички с предпазни облекла и маски.

Повечето хотели са затворени, което и гарантира преустановения туристически процес към момента в града. Достъпът до хранителни продукти и лекарства е нормален. Хората са по домовете си и напрежение в града няма.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев