АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС ЗАТВАРЯ ВЪНШНИТЕ СИ ГРАНИЦИ ЗА МЕСЕЦ ЗАРАДИ COVID-19

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен
17.03.2020 / 23:48

Лидерите на страните членки постигнаха съгласие външните граници на ЕС да се затворят за 30 дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

„За да ограничим разпространението на вируса в глобален мащаб, ние се съгласихме да подсилим външните ни граници, като приложим координирани временни ограничения за маловажни пътувания в ЕС за период от 30 дни, базирайки се на предложения подход от Европейската комисия“, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференция с лидерите на Евросъюза.

„Получихме голяма подкрепа от страните-членки. Сега те трябва да приложат решението на практика. Те обявиха, че ще го направят веднага, за да имаме единодушно и единно решение за външните граници“, заяви на свой ред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Мишел подчерта, че постоянните представителства на ЕС ще осигуряват подкрепа в трети страни за репатрирането на европейски граждани обратно в общността, като при необходимост ще прибягват до механизма за гражданска защита. Той съобщи, че предвиденият Европейски съвет отново ще се състои посредством видеоконферентна връзка.

Ограничението ще влезе в сила възможно най-бързо, като страните членки са тези, които трябва да го приложат на практика, каза Шарл Мишел, като така и не се ангажира с конкретен срок.

Европейската комисия е започнала днес обществена поръчка за ръкавици и маски, а вчера - за дихателни апарати. В нея участват 24 страни членки. Фирмите имат 6 дни, за да подадат офертите си, след което участничките могат незабавно да подпишат договора.

Ето какво написа тази вечер премиерът Бойко Борисов във Фейсбук:

"Днес на заседание на Европейския съвет взехме решение за затваряне на границите на ЕС с трети страни. Изключения ще бъдат правени за лекари и медицински служители. Движението на тирове, които превозват стоки, също няма да бъде спирано. Много е важно да не се блокира производството, за да не счупим икономиката ни.

Въпреки това, всички собственици на заводи трябва да предприемат необходимите предпазни мерки, за да защитят работниците си – в противен случай ще бъдем принудени да ги затворим. Аз искам максимално да запазя държавата – нашата България. Ще помогнем на бизнеса, но трябва внимателно да харчим парите и фискалния ни резерв".

От своя страна германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че забраната за влизане на територията на ЕС ще бъде приложена от Германия "незабавно".

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев