АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ЕВРОЛИДЕРИТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА

Европейска комисия  Снимка: consilium.europa.eu
17.03.2020 / 18:54

Лидерите на страните членки на ЕС провеждат тази вечер чрез видеоконферентна връзка извънредното си заседание, посветено на ситуацията с коронавируса и предложените в тази насока мерки от Европейската комисия. Очаква се да бъде прието вчерашното предложение на председателя Урсула фон дер Лайен да се въведе забрана за влизане в ЕС на граждани от 3-ти страни с първоначален срок от 30 дни.

Това очаквано решение на лидерите бе оповестено вчера и от френския президент Еманюел Макрон в обръщението му към французите, по време на което многократно повтори: „Ние сме във война“. Едно пояснение, което Фон дер Лайен вчера направи - забраната няма да важи за граждани на ЕС, които се намират извън Общността.

Днес говорителят на Комисията Адалбер Янз уточни, че ограниченията в движението, които се налагат и чрез възстановяването на граничния контрол на много от страните-членки, няма да важат за стоките.

Насоките за борбата с коронавируса, които вчера даде Европейската комисия, бе изрично подчертано, че общият пазар трябва да се запази, както и че свободното движение на стоки е изключително важно за снабдяването на търговските вериги, за да не изчезнат тези от първа необходимост. Дори бе поискано от страните-членки да посочат приоритетни коридори, по които да се движат тежкотоварните камиони.

И вчера, и предишните дни - от началото на кризата, ръководителите на европейските институции акцентират върху думата "солидарност" като "единствен начин за справяне със заразата", както и върху координирането на отговора между държавите в Общността - момент, в който солидарността е подложена на сериозно изпитание, както се вижда от случая с Италия. Тук искам да отворя скоба и за България - както вчера се разбра, тя не е участвала в първия търг, организиран от страните-членки за закупуване на защитно облекло, но днес бе изрично съобщено, че ще участва в следващите, които са за комплекти за тестове и дихателни апарати. Говорителят на ЕК Стефан де Керсмакер уточни, че страната ни се е включила, макар и по-късно в търга за защитни облекла и определи като „съвсем нормален“ факта, че прави това на по-късен етап.

Вторият важен момент - загубите за бизнеса от карантината. Еврокомисията изпрати снощи до страните членки на ЕС за консултация проектопредложението за временна рамка за държавната помощ - това съобщи изпълнителният зам-.-председател Маргрете Вестагер. Според нея, е изключително важно тази временна рамка да бъде готова до няколко дни, за да се отговори по-бързо на ситуацията, отколкото това стана при избухването на световната финансова криза през 2008 г.

Какви възможности дава Рамката на страните членки:

Да създадат схеми за пряко подпомагане или члез данъчни облекчения в размер до 500 000 евро за компания;

Да дават субсидирани държавни гаранции за банковите заеми;

Да позволяват публични и частни заеми със субсидирани лихви;

Временната рамка ще признае важността на ролята на банковия сектор за справянето с икономическите последици от коронавируса, специално за канализирането на помощта до крайните потребители, най-вече в малките и средни предприятия.

Утре по видеоконферентна връзка ще заседават транспортните министри.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев