АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 У НАС ДОСТИГНАХА 81

Коронавирус
17.03.2020 / 18:49

Потвърдените случаи на Covid-19 у нас достигнаха 81, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

Междувременно председателят на КРИБ Кирил Домусчиев съобщи в профила си във Фейсбук, че е дал положителна проба за коронавирус. Не е ясно дали той е включен в съобщения от Националния оперативен щаб заразени с Covid-19.

„Пациентите, които са с потвърдена коронавирусна инфекция в България вече са 81. Имаме разширяване на точките в България - в Ловеч вече има пациент, в Перник има двама пациенти, иначе основно са съсредоточени в София, както и в Плевен, Габрово , има и един пациент под наблюдение в Лом.

От Благоевград се потвърдиха вече два случая. Благоевградската болница - и нея я причисляваме вече към лечебните заведения, в които има пациенти с Covid-19“.

Има три нови случая, които имат връзка с Банско. „Единият работи на лифта, другият е хазаин на англичанина и един е ски-учител. Това е потвърдената информация. Има още доста проби, които се работят, така че може да излезе и нещо от там, но това е, което мога да съобщя без да ви подвеждам“.

От Стара Загора няма още информация, а общият брой на пробите, които са направени в България за денонощие е над 250, посочи проф. Мутафчийски.

В София също вече са повече болниците, в които има пациенти с установена коронавирусна инфекция. „Софиямед“ е новата болница, която в момента е поставена под карантина, каза Венцислав Мутафчиски.

Какви мерки се вземат в болница „Софиямед“

При откриването на пациент с Covid-19 в дадено болнично заведение се правят няколко изключително важни и спешни мероприятия, обясни ръководителят на щаба за коронавируса:

„Първо - изолирането на пациента, второ - идентифицирането на персонала, който е работил през цялото време с него и пътеката, по която е минал пациентът - всички контактни лица от персонала.

Съответно ограничаване на достъпа до лечебното заведение, докато не се извършат тези мероприятия плюс така наречената „тежка изчерпателна дезинфекция“, след което, разбира се, болницата продължава да работи, но докато мине този карантинен период трябва да се затвори, за да може да се извършват всички тези неща“

Каква е причината, за да се прави това - да се защитят всички други болни, които са там, да се защити и персоналът. Това са нормални неща, които се извършват.

В момента столичната РЗИ е там, полицията също е пред болницата, при което започва целият този процес. Всъщност той не е спирал - още от заподозирането за такъв пациент вече бяха извършени доста мероприятия през днешния ден, но сега предстои тази тежка дезинфекция и ограничаване на достъпа и т.н.“

Състоянието на пациента с коронавирус в „Софиямед“ стабилно, той е с едностранна интерстициална пневмония, ще остане на лечение в болницата, като е консултиран от инфекционист, съобщи още Венцислав Мутафчийски.

Състоянието на другите пациенти с Covid-19, установени днес, проф. Мутафчийски оцени като средно тежко или с минимална симптоматика. Сред тях пациент, който е в тежко състояние.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев