АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ: ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА НЕ СА ЗА ПРОДАН

 Офисът на германската компания „Кюрвак“ във Франкфурт.
16.03.2020 / 12:26

Германският външен министър заяви днес, че правата за изследвания на ваксина срещу коронавируса не са за продан. Това стана на фона на твърдения, че президентът Доналд Тръмп е поискал да купи ексклузивен достъп до потенциална ваксина, разработена от германска фирма, предаде АФП.

Коментарът в интервю за медийната група „Функе“ идва, докато учени от цял свят се надпреварват за разработка на ваксина срещу Covid-19, който погуби над 6000 души по света, постави милиони под ограничения и срина финансовите пазари.

„Германските изследователи играят водеща роля в разработки на лекарства и ваксини и не можем да позволим други да получат ексклузивните им резултати“, каза Хайко Маас.

Тръмп е предложил „милиард долара“, за да имат „само САЩ“ правата върху изследванията на ваксината на германската фирма в сферата на биотехнологиите „Кюрвак“ (CureVac), писа преди това в. „Велт“, позовавайки се на източници в правителството.

„Германия не е за продан“, каза пред А Ер Де икономическият министър Петер Алтмайер, реагирайки на твърдението.

Вътрешният министър Хорс Зееехофер бе помолен на пресконференция да потвърди опитите за ухажване на германската компания.

„Мога да кажа само, че няколко пъти чух това от правителствени представители“, каза той в неделя. И добави, че на днешното заседание на кризисния комитет това ще бъде обсъдено.

CureVac излезе вчера с изявление, че се „въздържа да коментира спекулации и отхвърля твърденията за оферти за придобиване на компанията или нейни технологии.

Съобщението във „Велт“ предизвика гняв в Германия, но американски представител го нарекъл пред АФП „твърде пресилено“.

„Правителството на САЩ е разговаряло с много (над 25) компании,, които твърдят, че могат да помогнат с ваксина. Повечето от тях са получили пилотно финансиране от американски инвеститори“, казал той. И отрекъл, че САЩ се стремят да осигурят ваксина само за себе си.

Компанията CureVac е основана през 2000 г. в провинция Тюрингия, но има свои обекти във Франкфурт и Бостън. Лабораторията й сега работи в тандем с Института „Пол Ерлих“, който е свързан с германското здравно министерство.

Миналата седмица компанията изненадващо съобщи, че изпълнителният директор Даниел Менихела е заменен от Ингмар Хьоер, само седмици след като Менихела се срещна с Тръмп, вицепрезидента му Майк Пенс и представители на фармацевтични компании във Вашингтон.

„Убедени сме, че ще можем да разработим силна ваксина в рамките на няколко месеца“, каза той след визитата.

В неделя инвеститорите в CureVac обявиха, че няма да продадат ваксината на отделна държава.

Министърът на икономиката Алтмайер нарече това „фантастично решение“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев