АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВАТА ПОЕМА 60% ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ЗАПЛАШЕНИ ОТ СЪКРАЩЕНИЕ

Първи икономически мерки в подкрепа на бизнеса и работниците обяви правителството на извънреден брифинг
15.03.2020 / 19:02

Първи икономически мерки в подкрепа на бизнеса и работниците обяви правителството на извънреден брифинг. "Новите мерки целят да улеснят социалното дистанциране и да подкрепят секторите в икономиката", разясни вицепремиерът Томислав Дончев. Държавата е готова през Националния осигурителен институт да поеме 60% от заплатата на работници, които се налага да бъдат съкратени заради затруднения на бизнеса покрай ограничителните мерки заради коронавируса. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов. Помощта ще е в срок на един месец, колкото НОИ така или иначе ще плати при съкращение на работника. Предлагаме на бизнеса, вместо да уволняват хора, да си поделим цената на тези временни затруднения, обясни Владислав Горанов. Ако един ресторант е решил утре да съкрати персонала си, ние ще му предложим да ги съхрани, а ние да платим 60% от тази сметка, обясни Горанов. Така или иначе той след месец пак ще трябва да търси тези хора, за да ги наеме, добави той.

Хранителните магазини пък са готови да наемат част от хората, които трябва да бъдат съкратени. Това може да става на граждански или втори трудов договор, разясни пък икономическият министър Емил Караниколов.

Освен това още в понеделник Българската банка за развитие ще обяви специална ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от липса на достатъчно средства. А държавата е готова допълнително да подкрепи с пари тази линия на ББР, разказа още Владислав Горанов.

Европейската инвестиционна банка също ще обяви линии за подпомагане, които могат да се ползват от България.

Обсъжданията по исканията на бизнеса ще продължат и в следващите дни ще бъдат обявени още мерки.

Засега се удължава срокът за подаване на годишните финансови отчети до 30 юни и ще се удължи срокът за плащане на местните данъци с отстъпка, обяви още министърът на финансите.

Горанов обаче се обяви против исканията на БСП за отмяна на битовите сметки за срока на извънредното положение. Финансовият министър не подкрепя и гласовете за кредитна ваканция, която да обявят банките.

"Нека за ваканциите да се ограничим до детската ваканция. Не бих препоръчал да се отложат кредитите, но и банките имат известна гъвкавост и не вярвам банките да не могат да я проявят в рамките на месец. Но не бива да се отива до блокиране на икономиката от недобросъвестни длъжници. Това ще е грешка, която ще взриви икономиката", категоричен бе Владислав Горанов.

Правителството създава специален логистичен център към оперативния щаб, който да разпределя предпазни облекла и маски, медикаменти и пр. не само към болниците, но и за социални служби, полиция и пр. Той ще се води от шефа на пожарната Николай Николов.

20 млн. лв. ще бъдат отделени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за плащане на извънредните 1000 лв. на месец за медиците, които имат досег с КОВИД-19. Още 20 млн. лв. ще бъдат дадени на общините за разширяване на социалния патронаж, съобщи пък социалната министърка Деница Сачева. В момента има 43 хил. души на социален патронаж, но той ще бъде разширен и към хора с увреждания както и такива поставени под карантина. Те ще получават храна и дезинфектанти.

Над 400 хил. пенсионери, които продължават да работят ще получат пък служебно преизчисление на пенсиите от 1 юли и не трябва да подават документи в НОИ, добави Сачева. Тя обяви и телефон за консултации по социални въпроси -080088001.

Всички нужни медицински материали за болниците ще се купуват от еврофонда за регионално развитие, разясни пък вицепремиерът Дончев.

До момента държавата е дала десетки милиони лева за борба с коронавируса и разполага с наличен резерв от 10 млрд. л., разясни финансовият министър Владислав Горанов. Тези пари обаче бързо могат да свършат. Заради това държавата ще преосмисли дългосрочните си инвестиции и проекти и много от тях ще бъдат спрени. Министърът даде за пример двата оставащи проекта за модернизация на армията.

"Тънък е балансът между възможностите на фиска и основната му функция да подържа функционирането на държавата. Имаме резерви, но те при стагнация бързо могат да бъдат изчерпани", предупреди Владислав Горанов.

От полунощ на вторник срещу сряда българските летища няма да приемат самолети от Италия и Испания, обяви пък министърът на транспорта Росен Желязков. В случай на нужда от евакуация на българи ще бъдат организирани специални полети с България ер, добави той.

Камионите ще продължат да преминават през България, но в конвои и с точно определени места за спиране и зареждане с гориво, заяви още Желязков. Министърът посъветва българите да не напускат страната с автомобили, защото връщането им ще е много трудно.

"На този етап не планираме намаляване на влаковете, пътуванията силно са намалели, но няма да разреждаме влаковете, за да има възможност за пътуване с повече свободно място. С превозвачите и кметовете преценяваме транспортните схеми и нуждите от редуциране на определени линии на автобусите", заяви още Желязков.

Всички процесуални срокове по висящи съдебни дела ще бъдат спрени с евентуален закон за извънредното положение, гарантира правосъдният министър Данаил Кирилов. Ще бъдат спрени и всички процедури на частни или държавни съдебни изпълнители. Във всеки район пък ще работи по само един нотариус. Забраняват се и всички посещения в затворите, заяви още Кирилов.

В последния ден е спаднал натискът върху магазините за хранителни стоки, обясни пък министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Няма населено място под карантина, слухове че ще ползваме армия за ограничавен на движението са неверни. Всички мерки са свързани с намаляване на струпването, но това не означана ограничаване на придвижването в траната", заяви в края на брифинга финансовият министър Владислав Горанов.

Източник: "24 часа"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев