АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В УНГАРИЯ - МАСОВА КАРАНТИНА И ГРАНИЧНИ ПРОВЕРКИ

Виктор Орбан
11.03.2020 / 21:10

Кабинетът на Виктор Орбан обяви извънредно положение в Унгария с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. В страната има регистрирани 13 случая, а по-рано властите забраниха и влизането в страната на неунгарски граждани от Италия, Южна Корея, Иран и Китай, допълни Ройтерс. Ръководителят на кабинета на Орбан Гергели Гуляш заяви, че правителството е взело решение за извънредно положение по предложение на вътрешния министър и оперативния борд за борба със заразата. Гуляш каза още, че всеки, който разпространява слухове или нарушава карантината ще бъде преследван от закона. Всички наредби, свързани с карантините, които ще изтекат в близките дни, ще останат активни по време на извънредното положение.

Освен това Унгария ще преустанови спазването на Шенгенските споразумения и ще въведе гранични проверки по границите си със Словения и Австрия. Всички влакове, автобуси и полети от тези страни ще бъдат спрени, считано от 11 март.

Правителството забрани и всички събития на закрито, на които присъстват повече от сто души, както и тези на открито, на които се очаква да присъстват повече от 500 човека. Освен това се очаква от 12 март да бъдат затворени и университетите.

Засега, каза Гуляш, училищата ще останат отворени, но това може да се промени в близкото бъдеще. Той допълни, че доколкото е известно, вируса не засяга сериозно здравето на децата, а затварянето на училищата може да предизвика проблеми с образованието им и да стане причина за повтарянето на цяла година.

dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев