АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДВА НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС У НАС

Бойко Борисов
11.03.2020 / 07:55

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след участието си в извънреден Европейски съвет, посветен на ситуацията с коронавируса, който се проведе посредством видеоконферентна връзка.

Двамата, които са дали положителни проби за Ковид-19, са семейство - 66-годишна жена и мъж на 77 г. Те са настанени в „Пирогов“.

„Мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност и с предишни белодробни проблеми, а съпругата му е постъпила днес в тежко състояние, интубирана е в шокова зала.

Няма данни да са пътували в чужбина, единствената оскъдна и засега непотвърдена информация е, че синът им е работел на „Илиянци“. Жената е в тежко състояние, мъжът не чак толкова“, съобщи от своя страна ръководителят на Националния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

На място в „Пирогов“ отиде директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Предприемат се действия по изолиране и дезинфекциране на клиниката, която е вътрешно отделение, в която се приети двамата.

За момента се знае, че контактните лица са били 89.

Застрашените са възрастните. Трябва да ги съхраним, посочи ген. Мутафчийски: „Мерките, които са набелязани досега, включително тези, които търпяха критики, са абсолютно съпоставими, както при нас, така и в целия ЕС. Има и страни с по-драстични мерки, има и такива, които гледат по-лежерно на проблема“.

Според него откакто е създаден щабът, а и преди това, достатъчно ясно е станало какво е коронавирус. „Трябва да свикнем с мисълта, че оттук нататък ще живеем с много хора, заразени с коронавируса, но все пак животът продължава, това е неизбежно“.

Остава открит въпросът за удължаване на ваканцията за учениците в София. „Тази нощ щабът ще заседава върху тези теми и ние ще ги предложим на правителството в утрешния ден за утвърждаване. Утре все още е ваканция за децата. Но пак повтарям, те не са най-застрашената група“, каза Мутафчийски.

МВР издирва контактните лица

Полицията в Лом и в София заедно с екипи на здравната инспекция започват още тази вечер да издирват близки на заразените с коронавируса мъж и жена, които са настанени в „Пирогов“. Двамата са от село, което се намира между Лом и Монтана. Те са в София, за да видят децата си.

По информация „Хоризонт“ контактните хора са близо 90 души. От полицията първо ще ги издирят по имена и ще осъществят телефонен разговор с тях.

След това екипи на РЗИ и МВР ще ги посетят на адрес.

Има раздадени предпазни облекла на служителите на МВР. Всички районни полицейски управления в София са оборудвани с тях. След като бъдат установени контактните лица, ще се преценява дали някой от тях има симптоми и дали ще останат под домашна карантина за 14 дни или ще бъдат настанени в болница.

Мерки на ниво ЕС

Държавите-членки можем да разчитаме на 25 млрд. евро за програми и оборудване. Големите производители на медицинска техника в Европа, а и не само там, да бъдат стимулирани финансово и да започнат масово производство на аспиратори, защото това ще бъде нещо, което в следващите седмици и месеци ще бъде най-належащо в болниците, съобщи още Борисов за дискусиите си с колегите от ЕС.

Въпрос на чест за всяка държава и нейния научен потенциал е да се намери ваксина, каза още премиерът и пожела успех на българските усилия в тази сфера.

"Каквото и да се прилага като мерки, градският транспорт не можем да затворим…Всички държави изтъкнаха въпроса с туризма, с малките и средни предприятия, Румъния, Гърция и Северна Македония затварят училищата", отбеляза още той.

"България има съседи, които не са членки на ЕС, и мерките трябва да важат и за Западните Балкани. Те не може да останат изолирани, трябва да има помагаме и да сме солидарни. Всеки ден здравните министри на ЕС ще провеждат такава видеовръзка", съобщи Борисов.

Той отбеляза, че България е поискала от Еврокомисията 130 млн. евро за преоборудване на МВР във връзка с евентуална нова мигрантска вълна и за да се осигури защитно облекло за коронавируса.

Това, което успокоява моята съвест, е, че от 28 февруари с щаба, който определихме, няма нито една мярка, която да е можело да въведем по-рано от 28-и. Напротив, всички останали държави, това можете да го проследите, към днешна дата започват да ги прилагат, подчерта министър-председателят.

Лидерите на ЕС са обсъждали и единни мерки срещу коронавируса. Борисов заяви, че тези мерки не бива да са прекомерни: "Десет елитни специалисти от Европа да бъдат излъчени, които да са в ЕК и да ни предложат до понеделник общи мерки в ЕС. Пазарите очакват мигновени действия на ЕС и ЕК, защото това ще е дълъг процес".

Днес премиерът свиква в 9.00 ч. извънредно заседание на Съвета по сигурността, посветено на коронавируса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев