АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕ СА ПОТВЪРДЕНИ НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС

Ген. Мутафчийски
10.03.2020 / 19:47

Засега са отрицателни резултатите от пробите за Convid-19 заложени за днес, съобщиха към 17 ч. от Националния щаб за коронавируса.

Предстои да се изработят още 56 проби, които се очаква да станат готови по-късно, уточни председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

От Стара Загора все още няма информация за заложени и изработени проби.

От Варна и региона са заложени 24 проби, но те все още не са готови.

Осемте проби от тази сутрин са отрицателни. Те бяха от Габровско и Плевенско.

„Около 80% от случаите преминават леко, дори без никаква изявена клинична картина в част от тези 80%. В 20% протича тежко. От общия брой заболели, досега смъртността си остава около 3% - 3,2%. Изключително застрашена е таргетната група над 60 години. В Италия няма починал под 60 години. Най-застрашени са хората между 80 и 90 години. Смъртността там е над 20%“, обобщи известното за болестта ген. Мутафчийски.

Той допълни, че основно починалите възрастни хора имат придружаващи тежки хронични заболявания.

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев обяви, че са изследвани 300 контактни лица на четиримата пациенти с установен коронавирус у нас, които са максимално широкия кръг.

Общият брой регистрирани случаи на коронавирус в света, към 15 часа, е 116 000.

В Гърция има 89 регистрирани болни. В Албания случаите са се увеличили с 4 и вече са 10. В Северна Македония – 7, а в Румъния - 17

От МВнР повишиха индекса на риска за пътуване до Италия на степен 4 - предупреждение за преустановяване на пътуванията на територията на цялата страна, освен при необходимост. От днес важи и разширяване на ограничителните мерки на територията на цяла Италия, припомнят от ведомството.

Променен е и индексът на Франция. Той вече е ниво 2 – „повишено внимание“. При пътуване в страната се осведомете подобно за актуалната обстановка

За Испания рискът вече е ниво 3 - предупреждение за въздържане от пътувания в някои области в страната, освен при необходимост. Подробности за всички страни с променен индекс са публикувани на сайта на МВнР

От МВнР съобщават, че чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина на влизане в Румъния. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Гореспоменатите мерки и ограничения ще се прилагат и върху морските и речните превози.

Междувременно президентът Румен Радев оцени високо действията на Националния щаб за коронавируса и мерките, приложени до момента за превенция срещу разпространението на коронавируса. Радев подчерта, че за справянето с проблема се изискват общи усилия от страна и на институциите, и на цялото общество като в същото време наблегна на това , че не трябва хората да се поддават на паниката.

„Голямата заплаха също така е да не допуснем парализа на икономиката. И аз разчитам, че всички ръководства на фирми и предприятия съответно повишават своите санитарно-хигиенни изисквания, така че да се снижи рискът и да не допуснем прекъсване в производствения процес. Редно е и правителството да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспортът, туризмът, културата, спортът, и да мислим за възможно по-бързото излизане и привеждане на държавата в едно нормално състояние“, каза президентът в авиобазата „Граф Игнатиево“.

По-рано днес проф. Венцислав Мутафчийски, който е ръководител на щаба и началник на Военномедицинската академия, съобщи, че в Националната лаборатория са изследвани 171 проби, от които 8 ще бъдат повторени:

"Това е нормалната процедура, 171 проби, от които осем са съмнителни и процедурата е да се повторят. Когато се потвърдят, тогава могат да бъдат обявени дали са отрицателни или положителни. От Плевен и Габрово са . До средата на деня ще бъдат известни резултатите. Всичките 171 човека, които се изследват в националната лаборатория, са били в контакт. Знаете, че това бяха много мащабни издирвателни мерки, проучване за контактите на тези лица. Към днешният ден има още такива....

За днешния ден във Военномедицинска академия ще има 28 проби. Вчера са изписани шестте пациента, които изкараха своята карантина, с две отрицателни проби. За днес са предвидени пет човека такива -непрекъснато пристигат. Тази система, която е с Бърза помощ, работи добре и въпреки че са натоварени екипите, те се справят.

Днес предвиждаме отваряне на втори консултативен кабинет към Инфекциозна клиника, за да може да се поемат всички граждани, които трябва да се консултират и да им се вземат проби, дори и насочени към домашно лечение.

В света доста ескалират случаите - само за последното денонощие над 1500 са обявените случаи. 1797 са случаите в Италия към 6.00 часа сутринта. Всъщност Италия излиза на второ място след Китай по броя на заразените с Covid-19", обясни проф. Мутафчийски.

Днес следобед се очаква да бъдат готови пробите на семейството с три деца от казанлъшкото село Зимница, което тази нощ беше прието в Клиниката по инфекциозни болести в болницата в Стара Загора със симптоми на респираторно заболяване. Те обаче са извън критериите за съмнения за Covid-19, съобщи за Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция. Тя обясни, че децата са приети в болницата превантивно .

Децата са били в контакт със свои близки от Гърция, каза директорът на болницата в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев и уточни:

„Най-вероятно в късния следобед около 16-16.30 часа резултатите ще бъдат готови на всички пациенти, които трябва да бъдат изследвани. Едното от децата е с пневмония, а другото е с бронхиолит, което е най-малкото – на 10 месеца, в момента в стабилно състояние. Започнато е лечение от снощи и мисля, че притеснения на този етап не е необходимо да имаме“.

165 души, завърнали се от рискови райони, са наблюдавани от РЗИ - Стара Загора от началото на месец февруари до момента.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев