АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

У НАС ЩЕ ИМА ДИФЕРЕНЦИРАНИ ЗОНИ ЗА COVID-19

 Проф. Венцислав Мутафчийски
10.03.2020 / 13:42

Премиерът Бойко Борисов очаква до утре у нас да започне производството на защитни облекла за медицинските специалисти. В началото на днешното правителствено заседание ръководителят на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в зони, които не са засегнати от Covid-19, няма основания да се прилагат прекалено строги мерки. За тази цел до утре щабът ще предложи на различните министерства и ведомства конкретни мерки как да действат при огнища на зараза.

Остават в сила препоръчителните мерки при епидемиологична обстановка, запазване на дистанция, дезинфекция на обществения транспорт и училищата, обясни професор Мутафчийски и подчерта, че в зони, където няма случаи на заразени с коронавирус, мерките не трябва да бъдат толкова строги:

„Например при продажба на билети за театър да се продават през място. Това на този етап в зони, в които няма коронавирусна инфекция“.

"Сиреч можем да разрешим, театри, кина, където няма (Covid-19), през място, ако се продават, събери гилдията, обясни", допълни и премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

„Единствено може да изкажем вербална препоръка, особено за такива огромни зали, които събират хиляди хора, че може би трябва да има въздържание от такива събития.

До утре Националният оперативен щаб за Covid-19 ще разработи и предложи диференцирани мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус за различните министерства и ведомства. Ще се обособят зони с установена зараза и зони без зараза. Това ще позволи да се прилагат и различни ограничения.

"Предложение как да бъде упражнен контролът - в местата извън огнища на заразяване и такива в огнища на заразяване“, посочи проф. Мутафчийски:

Очаква се днес и утре да пристигнат маски и защитни облекла от Турция. От 18 часа днес ще има извънреден Европейски съвет по темата за коронавируса. Той ще се проведе по интернет.

Борисов съобщи, че в България вече регистрира загуби от продажбата на горива:

"Само от горивата сривът ни е 15 процента. Губим вече в следствие на кризата от коронавирус - в света са трилиони сигурно, милиарди, но ние вече започваме десетки милиони всеки ден да губим, защото потреблението спада“.

„Виждате какво става с борсата и с горивата, всичко е производно след това", отбеляза премиерът.

Щабът не препоръчва удължаване на грипната ваканция за учениците: „Няма да поощрим удължаването на тази ваканция“, посочи проф. Венцислав Мутафчийски.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев