АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ДА ИЗПЪЛНИ ИСКАНИЯТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

 Томислав Дончев, Деница Сачева и Жени Начева (вдясно) дадоха пресконференция в Министерски съвет.
06.03.2020 / 19:31

Правителството няма да изпълни исканията в споразумението на медицинските сестри, обявиха на брифинг в Министерски съвет Жени Начева, заместник министър на здравеопазването и вицепремиерът Томислав Дончев.

Изявлението бе направено на фона на продължаващ протест на пет медицински сестри, които отказват да напуснат бившия партиен дом в София, който в момента се използва от Народното събрание. За да си тръгнат, те искат разговор с представители на властта по исканията им - по-добро заплащане на труда им, за по-добри условия на труд, премахването на принципа лечебните заведения да са търговски дружества и други.

Правителството не може да изпълни исканията на медицинските сестри, заявиха Жени Начева и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Жени Начева поясни, че Министерство на здравеопазването е отпуснало допълнително финансиране в размер на 80 милиона лева миналата година, а тази година е осигурило устойчивост на тези средства, които са довели до увеличаване на работните заплати.

Ето какво допълни Начева:

„Всяка промяна в здравноосигурителния модел по този начин би довела до дестабилизация на здравноосигурителната система. Отворени сме и продължаваме да бъде отворени за диалог с всички, подчертавам - всички структури в сектор здравеопазване, но ние трябва да намерим балансиран подход с лекарите, с фармацевтите, със специалистите по здравни грижи в болничната, извънболничната и спешната медицинска помощ“.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че исканията на сестрите за две стартови минимални работни за всички медицински сестри в страната не могат да се изпълнят, тъй като ще противопоставят цели общности от професии.

„Само преди няколко дни имаше конкретно предложение, представено от синдикалните организации за решаване проблемите на медицинските сестри с най-ниски възнаграждения, които работят в яслите в малките общини. И към момента с експертите на Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите се опитваме да намерим адекватно решение в тази посока, но решение, което противопоставя една обществена група на друга, решение, което противопоставя едно съсловие на друго и най-вече решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето“, каза Дончев.

„Това е единствената причина ние да сме в невъзможност да подпишем подобно споразумение. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст“, продължи вицепремиерът.

Исканията на сестрите са политически и ще доведат до промяна на здравноосигурителния модел, категоричен беше още Томислав Дончев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев