АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕСТРИТЕ ОТКАЗВАТ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ НС, НСО ЩЕ ГИ ЧАКА ДО ДОВЕЧЕРА И ЩЕ ГИ ИЗВЕДЕ

Пет медицински сестри от Синдиката на българските медицински специалисти се барикадираха в НС и твърдят, че ще останат без краен срок. Акцията на сестрите е продължение на подновения на 1 март протест за по-добри заплати, условия на труд и реформи в сист
06.03.2020 / 13:47

Шефът на Националната служба за охрана (НСО) се надява до довечера да има развръзка със ситуацията с медсестрите. Той каза, че разговаря с тях с добър тон и сега творят „документ, с който да излязат пред медиите“.

„Влязох за малко, говорихме, сега творят документ, с който, предполагам, искат да излязат пред вас“. Красимир Станчев заяви, че им дава срок до довечера и изрази надежда, че въпросът ще бъде разрешен по кротък начин и иска да избегне ескалация на напрежението.

„Искам да избегнем да има напрежение, дистанцирам се. Нищо не съм предприел до момента, а можех да го направя“.

На въпрос защо не ги изкарват от сградата предвид, че са в нарушение на закона, той отговори, че според него не са извършили престъпление.

„Според мен не са извършили престъпление, освен нарушаването на този закон, не са излизали изобщо от залата, творят нещо вътре. Искат да приключат нещата по добър начин за тях“.

Шефът на НСО не даде обяснения как Мая Манолова е била допусната вътре при медицинските сестри. Тя е била влязла, когато Станчев е давал изявления пред медиите.

Той уточни, че сестрите ще бъдат изведени, но нямат да бъдат арестувани, само ще им снемат данни. Станчев отново посочи, че не е получил подкрепа от МВР. Хората от Института по психология в МВР е трябвало да свършат тази работа, уточни още Станчев. Вътре не е имало нито един служител на МВР. Той разкри, че те могат да влязат вътре, тъй като имат правомощия. Станчев обаче отново не назова кой му е отказал помощ от МВР.

По-рано медицинските сестри се заканиха, че няма да напуснат сградата, докато от хората, от които зависи не намерят решение за техните въпроси. Една от сестрите, Надежда Маргенова, призна, че наистина е заплашила да скочи от прозореца. Тя разкри, че не е имало насилие в истинския смисъл на думата, но „как се възприема сгащят в ъгъла и те нарамят като агне“. „Влизат като хуни 15 човека“, каза тя пред DarikNews.

Междувременно при задния вход на Партийния дом се събраха няколко протестиращи медицински сестри в знак на подкрепа на барикадиралите се техни колеги. Събралите се изпяха българския химн и извикаха няколко пъти „Бойка е герой! Мая е герой“ (Бойка Атанасова, която беше на первеза на прозореца на Партийния дом и отказваше да влезе вътре, както и Мая Илиева, която е от основните организатори на протеста - бел. ред.).

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sestrite-otkazvat-da-izliazat-ot-ns-nso-shte-gi-chaka-do-dovechera-i-shte-gi-izvede-2215348

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев