АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ПРОТЕСТЪТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ Е АКТ НА ОТЧАЯНИЕ

Корнелия Нинова
06.03.2020 / 12:40

"Не можем да мълчим за случилото се вчера в здравна комисия, случилото се през нощта и сутринта в Народното събрание. Медицински сестри се барикадираха в зона на парламента, напрежението ескалира и сутринта една от тях стоя на прозореца на сградата, рискувайки здравето и живота си повече от 40 минути. Това е безпрецедентен акт на отчаяние". Това се казва в декларация на групата на БСП, която беше прочетена от Корнелия Нинова в Народното събрание.

Причините посочиха самите медицински сестри: ”Правителството ни лъга една година. Слушаме лъжи, лъжи и пак лъжи”. Първата такава бе произнесена от премиера Бойко Борисов на 10 април 2019г.: „Даваме 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри”.След това се оказа, че не са 50 и тихомълком МС си е променил постановлението и ги е намалил на 6. Останалите бяха прехвърлени като ангажимент на НЗОК за повишаване на заплатите на медицински сестри. В крайна сметка се оказа, че тези пари са дадени за увеличаване цената на клиничните пътеки и естествено не стигнаха до медицинските сестри под формата на заплащане. Да ви припомня, че на 16 октомври, 2019 година, седем от тях се барикадираха в Министерството на здравеопазването и напуснаха сградата, едва след като им обещахте, че в срок от един месец – до 16 ноември 2019г. ще решите проблема.

И какво се случи – пак са излъгани, защото сега е март 2020г. и проблемът стои. Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи. Работят на две смени, работят на няколко места, за да могат да издържат семействата си, получават мизерни заплати от по 600 лева, работят в трудни условия и неприемливи за техния труд. Какво срещат – безхаберно, високомерно отношение на управляващите към тях. Реформа няма – допълнителните пари потъват в търговските дружества болници. Все няма алтернатива – казват управляващите. Алтернатива има и тя е болниците да станат лечебни заведения, не търговски дружества. Опазването на здравето на българските граждани да не бъде търговия и това е истинската алтернатива, и това е истинският проблем, че докато болниците са търговски дружества, ще бъде така. Днес отново показахте неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм.

Вместо да признаете проблема, нарекохте случилото се „провокация“. 2 години тези медицински сестри са на улицата, на протести, в срещи с вас. И вие наричате това провокация. Вместо да признаете проблема и да тръгнем да търсим решение, вие проявихте арогантност, като показахте, че Здравната комисия в този момент може да заседава между 3 и 5 минути. Цинизъм проявихте.

Г-жа Дариткова, която е лекар, сутринта нарече тази медицинска сестра „жена с психически проблеми“, „нестабилно психическо състояние“. Вие, лекарят, как дадохте тази диагноза? Малко прилича на Цветанов, който оттук казваше „престъпници“ на лекарите. Лекар даде диагноза на тази жена, която направи това сутринта като акт на отчаяние, а не на нездраво психическо състояние. Лепите етикети на хората в безсилието си да решите проблема. Разбира се, няма как да не го прехвърлите на някой друг – на нея, защото е „психически нестабилна“ сега и на НСО. Казвате, че те са виновни. Разбира се, че НСО, или която и да е служба, не може да посяга физически на беззащитни хора. Ако са превишили правата си, те си носят отговорността по закона, но голямата вина е на правителството на Борисов за провала в здравната реформа, за недостъпното здравеопазване за повечето българи, за високите цени на лекарства, за скъпото доплащане в болниците.

Вината е и лично на министър-председателя на Борисов, защото той лично се ангажира преди година с решаването на проблема по време на среща със същите медицински сестри.

Алтернатива има – нашата на БСП – болниците лечебни заведения, а не търговски дружества. Намален ДДС на лекарството, наредба за формиране на заплатите в сектора и други, които многократно сме предлагали – както в бюджета, така и във „Визия за България“. За такава реформа обаче се иска желание, характер и пълно съзнание, че се изправяш срещу силата на стотици милиони левове частни интереси. Ето това не ви достига. Вие нямате нито желание, нито характер да направите тази реформа.

Но ние имаме това желание, ще проявим и този характер. Реформата в здравеопазването ще стане факт, когато българският народ даде доверие на „БСП за България“.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев