АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДСЕСТРА ПРОТЕСТИРА НА ПЕРВАЗА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ, ШЕФЪТ НА НСО Я УСПОКОЯВА

Бойка Анастасова, отново излезе от прозореца на втория етаж, като обясни, че обявява гражданско неподчинение
06.03.2020 / 11:57

Драма на перваза на втория етаж в сградата на бившия Партиен дом се разигра тази сутрин, след като пет медицински сестри се барикадираха вътре през цялата нощ. Малко след 7 часа те излязоха на перваза, тъй като токът бе спрян. След това се върнаха в сградата, но една от тях - Бойка Анастасова, отново излезе от прозореца на втория етаж, като обясни, че обявява гражданско неподчинение.

Сестрата отказа да влезе, докато охраната не се оттегли. “Нямам им никакво доверие. Не знам какво ще ми направят като вляза”, каза Бойка Анастасова.

На място бе лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, който също бе на перваза и убеждаваше Анастасова да слезе от него. “Тези мъже нахлуха в стаята, където си стояхме, и започнаха да ни блъскат. Как да им вярвам?”, допълни Анастасова. “Няма да вляза, докато вие не влезете. Опасно е да стоите тук”, отърна Станчев. До него на перваза имаше още двама служители на НСО. Анастасова настояваше в сградата да бъдат пуснати телевизионни камери.

През цялото това време Хекимян играеше ролята на преговарящ и психолог - искаше жената да не върши неразумни неща. Успоредно с това обаче телевизията си навлече критики в социалните мрежи, че е недопустимо да излъчва на живо афектираната жена, включително да преговаря с нея. Малко по-късно в студиото заради друга тема влязоха депутатите Валентин Николов (ГЕРБ) и Таско Ерменков (БСП). Макар да трябваше да обсъждат икономически проблеми, не бе подмината и изявата на Анастасова. Николов коментира протеста усмихвайки се, с лека ирония - медицинските сестри се изявявали за пред камерите.

Около час след старта на екшъна Анастасова се прибра след като журналистите бяха пуснати в стаята. Пред журналистите тя заяви, че иска да се види с премиера.

Запитана за случващото се, социалният министър Деница Сачева коментира: Трябва да си дадем много ясна сметка какво искаме и накъде вървим. Става дума не за сваляне на правителството, а за разрушаване на обществото." Тя определи протестите като "политическа злоупотреба със социалните теми".

Сайтът "Клиника" съобщи, че повече от 60 жандармеристи са влезли в сградата снощи. Отвън районът е отцепен, а граждани и още жандармерия чакат развитието на събитията.

Медицинските специалисти, които вече 5 дни протестират пред МС, влязоха на заседанието на парламентарната комисия и обявиха, че ще останат вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им. Те дойдоха, за да разговарят със здравния министър Кирил Ананиев, който трябваше да отговоря на въпроси на депутатите. Ананиев обаче е в Брюксел за заседание на здравните министри заради коронавируса.

Източници: bTV, dnes.dir.bg, "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев