АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЯМА ПОТВЪРДЕН СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС У НАС

 Венцислав Мутафчийски
04.03.2020 / 19:38

Всички проби за наличието на коронавирус в България са отрицателни, съобщи в късния следобед ръководителят на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Във Военномедицинската академия са приети шестима нови пациенти, които ще бъдат изследвани за Ковид-19:

"Приети са за днешния ден шестима пациенти в Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Приети са на базата на епидемиологични данни за това, че са били в Италия и че имат някаква грипоподобна симптоматика".

Двама българи са дали положителни проби за новия вид коронавирус в Сидни, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев:

"Получихме днес и от австралийските колеги данни за двама български граждани, които са контактни на техен положителен случай по време на полет от Доха до Сидни. В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък".

По-рано днес ген. Мутафчийски съобщи, че за изминалото денонощие във ВМА са приети 9 лица. Двама курсанти от военното училище във Велико Търново, които са били на обмен в Торино за около месец, ще бъдат поставени под карантина за 14 дни. Това съобщи началникът на Военно-медицинската академия професор Венцислав Мутафчийски.

Сред приетите е и семейство от София, което е било в близък контакт със семейство от Италия, дигностицирано с вируса.

Има достатъчно тестове за Ковид-19 и те ще се прилагат и при пациентите с усложнения след грипа, посочи Венцислав Мутафчийски:

“Тези пациенти, които са приети с усложнени форми на грип Б, които протичат също с вирусни пневмонии, ще бъдат тествани задължително. Ние разширяваме кръга, защото активно търсим, вече излизаме извън епидемологичните изисквания, които бяхме поставили, да имат някаква връзка с пътуване в чужбина“.

Японски гражданин е приет с висока температура и грипоподобни симптоми.

"93 168 случая са към шест часа тази сутрин (в световен мащаб – б.р.). Смъртните случаи са 3 203, новите са 39 за денонощието, но възстановените също така са с много бързи темпове - над 50 000 души. 50 792 пациенти са обявени за напълно възстановени и изписани", информира още ген. Мутафчийски.

"От страните около нас, в Хърватска, както обявих снощи, има 9 случая, тоест 2 нови, Гърция са 7, остават. В Румъния са четири, единият вчера го обявиха като нов случай. В Северна Македония е един.

Интересна е ситуацията в Италия, 2 500 са случаите. Смъртността е 79 човека вече. В Северна Корея - 5 328. Вчера се обяви, че на пристигащите от Корея и Иран ще бъдат приложени същите мерки, както на пристигащите от Италия.

С внимание следим ситуацията в Германия и във Франция, където вече надхвърлиха 200 случая в двете страни", допълни той.

Най-голямата тревога на националния оперативен щаб е сезонният грип Б, който изчерпва медицинските ресурси. чийски:

“Например в Бургас, където вече са пълни инфекциозните отделения. Тези инфекциозни отделения трябва да посрещнат евентуално заразените с коронавирус“.

Висока заболеваемост се поддържа в Източна и Централна България, обясни началникът на щаба проф. Венцислав Мутаф

Девет са вече жертвите на коронавируса в Съединените щати, съобщиха от американското министерство на здравеопазването

По-рано днес Световната банка обяви, че спешно отпуска 12 милиарда долара, за да се вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавируса и за смекчаване на икономическите й последици, съобщи президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Салонът на книгата в Париж, който трябваше да се проведе от 20 до 23 март, ще бъде отменен заради епидемията, предизвикана от новия коронавирус.

Пробите за установяване на коронавирус са защитени със строга процедура, увери пред “Хоризонт“ доц. Георги Попов, началник на катедра "Инфекциозни болести" във ВМА и член на националния оперативен щаб:

“През взимането на носогърлен секрет със специална дакронова четчица, оставянето ѝ в специализирана транспортна среда, която също е много специфична, поставянето в хладилна чанта с лед – опакована и защитена и транспортирането по най-бързия начин до най-близката лаборатория. Това, което аз виждам с очите си, а аз ежедневно го гледам - никъде не се допуска грешка“.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев