АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИСКА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ОТ ЕС ЗАРАДИ МИГРАНТИТЕ

 Младен Маринов
04.03.2020 / 19:09

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че България ще поиска финансова помощ от ЕС.

Той заяви това преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел, посветено на кризата с бежанците по границата с Турция.

Маринов не уточни сумата, която страната ни ще поиска и допълни, че засега не се налага изпращане на още служители от европейската гранична служба Фронтекс у нас.

Еврокомисията предлага на Гърция да бъдат отпуснати 700 млн. евро, от които 350 млн. незабавно за увеличаване капацитета на прием, доброволно завръщане и необходими процедури за здравето и сигурността.

На влизане в Съвета министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер припомни, че инициативата за свикването на заседанието е на Франция и изтъкна мотивите за това:

„Това е преди всичко послание на солидарност с Гърция, която се сблъсква със значителен миграционен приток, но също така и особено безпокойство, свързано с това явление. Също така и на солидарност с Кипър и България, които могат да бъдат засегнати от международните дискусии, които Турция води в момента“.

Кастанер подчерта, че Съветът ще отправи и категорично послание към Турция да спазва споразумението за бежанците с Европейския съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев