АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ И МЕРКЕЛ ОБСЪДИХА МИГРАНТСКАТА КРИЗА

Бойко Борисов и Ангела Меркел
04.03.2020 / 08:06

В телефонен разговор снощи с българския премиер Бойко Борисов германският канцлер Ангела Меркел изтъкна ключовата и стабилизираща роля на България на Балканите и даде висока оценка за двустранните политически и икономически отношения.

Двамата обсъдиха актуалната информация за мигрантския натиск в региона и спешните мерки, които ще допринесат за сигурността.

Потвърдено е, че България и Германия имат сходни позиции по редица въпроси от актуалния европейски дневен ред - необходимостта от общо европейско решение в управлението на миграцията, засилване на ефективността в борбата с тероризма.

По-рано вчера председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, посетиха Гърция и след това България и заедно с премиера Борисов огледаха границата ни с Турция.

На среща в София те обсъдиха събитията в Сирия и мигрантския натиск.

Премиерът Борисов ги информира за срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, която се проведе в понеделник в Анкара:

“Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които има в нашия регион. Убедени сме, че само с такова разбирателство и мигрантската криза, и не само нея в нашия регион“, каза премиерът Борисов след срещата в София вчера вечерта.

Шарл Мишел заяви, че заедно с Урсула фон дер Лайен са успели да се убедят колко ангажирана е България с опазването на границите и допълни, че страната ни може да разчита на европейската солидарност.

По време на визитата на Мишел и фон дер Лайен в Гърция стана ясно, че Европейската комисия ще отпусне на Атина 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев