АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН: РУСИЯ СЪЗДАВА СИТУАЦИЯ, В КОЯТО НА НИКОГО НЕ БИ МУ ХРУМНАЛО ДА СЕ БИЕ С НЕЯ

Президентът на РФ Владимир Путин
02.03.2020 / 14:45

Русия не е тръгнала с никого да воюва и създава ситуация, която изключва дори намерението на други страни да започнат въоръжен конфликт с Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин. "Няма да се бием с никого, но създаваме ситуация в областта на отбраната, така че на никого да не му хрумне да се бие с нас", каза Путин в интервю за ТАСС за проекта "20 въпроса към Владимир Путин".

Държавният глава припомни, че Русия е на седмо място в света по отношение на бюджета за отбрана, отстъпвайки по този показател на САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Япония. "Освен това разходите ни намаляват от година на година. И разходите на други страни растат", добавя той.

Путин отбеляза, че това създава уникална ситуация, при която в отбранителната сфера Русия престава да бъде в ролята на „догонваща“ държава. "Първи създадохме такива системи от нападателни офанзивни оръжия, каквито няма в света", обясни президентът. "Сега те [други държави] ни догонват. Това като цяло е уникална ситуация, никога не се е случвало досега", посочва Путин.

Както уточни държавният глава, той има предвид преди всичко хиперзвуковите ударни комплекси, създадени в страната, включително междуконтиненталните.

Путин припомни също, че ако през 2000 г. руската армия е наброявала над 1,3 млн. души, сега малко повече от 1 милион е достатъчно, а делът на съвременната техника във войските е нараснал от 6 на почти 70 процента.

Новата поредица от видео интервюто може да бъде видяна на адрес: https://putin.tass.ru/

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев