АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН: ЕС ПОВИШИ РИСКА ОТ КОРОНАВИРУС ОТ "УМЕРЕН" ДО "ВИСОК"

 Урсула фон дер Лайен
02.03.2020 / 14:41

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че Европейският съюз взе решение да увеличи риска, който представлява коронавирусът, от "умерен" до "висок".

"Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) обяви днес, че нивото на риск се е повишило от умерено до високо за гражданите на Европейския съюз. С други думи, вирусът продължава да се разпространява", посочи тя на пресконференция в Брюксел.

Г-жа Фон дер Лайен също така обяви, че ЕС създава Екип за реагиране на коронавируса, който ще се съсредоточи върху борбата с вируса. Екипът ще се състои от еврокомисаря по управление на кризи Янез Ленарчич, от Стела Кириакиду - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните , от европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, Адина Валеан - еврокомисар по транспорта, която ще отговаря за мобилността и от еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, който ще отговаря за макроикономическите аспекти на вирусната епидемия.

Съобщението идва на фона на продължаващото разрастване на епидемията от Covid-19 на европейския континент, като Италия остава най-силно засегната с над 1700 потвърдени случая, следвана от Германия и Франция, където вече са се заразили съответно 150 и 130 души.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че са били потвърдени 2100 случая на коронавирус в 18 от 27-те държави членки на от ЕС, като досега поради болестта са починали 38 граждани на Европейския съюз.

Еврокомисарят Паоло Джентилони пък посочи, че икономическият отговор на Италия срещу епидемията от коронавирус е "пропорционален" и че Европейската комисия ще разгледа добросъвестно искането на Рим за гъвкавост по отношение на фискалните правила на ЕС.

Той също така каза, че по-широката фискална реакция на ЕС трябва да бъде в точното време - "не твърде рано, но не и прекалено късно".

"Ще разгледаме искането на Италия, което със сигурност се основава на тези извънредни обстоятелства и ще го разгледаме, както казах, в духа на солидарност и разбирателство", посочи той на пресконференция в Брюксел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев