АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ОБЯВИХА БЕЗСРОЧЕН ПРОТЕСТ

Медицински специалисти обявиха безсрочен протес
01.03.2020 / 18:57

Медицински специалисти обявиха безсрочен протест, действията си те стартираха от сградата на "Пирогов" в София.

Медицинските сестри продължават да настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Техните протести започнаха преди година и сега ги подновяват.

Сборният пункт на протеста, който продължи пред сградата на здравното министерство и на Министерски съвет, не е случаен, със заставането си пред спешната болница медицинските сестри изразяват съпричастност към своя колежка, която е с административно наказание заради присъствие на протест. Част от медиците планират да направят палатков лагер под прозорците на правителството.

Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева каза, че държавата не е изпълнила исканията им. Илиева, която заради участието и инициирането на протести беше уволнена, показа заповед на Министерски съвет, с която се уведомява лечебно заведение във Видин, че заплатата на сестрите там става 670 лева.

„Нашата професия е на изчезване. Тази година е обявена за година на медицинската сестра и акушерката. През тази една година минахме през всички институции в държавата. За съжаление не намерихме решение на нашите проблеми. Затова днес излизаме за пореден път на протест”, каза Илиева.

Тя уточни, че заедно с досегашните си искания, сега настояват и професията им да стане защитена; медицинските специалисти да излязат от зоната на търговията; здравеопазването да е въпрос на национална сигурност и заплатите им да не зависят от броя на преминали пациенти.

„Исканията са същите. Очакваме срокове и решения. Не искаме повече срещи с никого. Те знаят какво искаме. Въпросът е как ще решат проблемите и дали имат желание за това”, заяви тя. Илиева обясни, че протестът им не случайно започва от „Пирогов”. Тя посочи, че там медицинската сестра Бойка Анастасова е репресирана от ръководството на лечебното заведение, защото участва в протести и те са там, за да я подкрепят и да призоват всички хора да не се страхуват да заявят свободно исканията си.

Независимо от заплахата да бъде уволнена, Анастасова и този път е там и е категорична, че няма да спре да се бори за правата си. Пред нас каза, че не се притеснява от уволнение, защото уменията, които има, никой не може да ѝ оспори и отнеме.

„Искаме да заявим, че няма да спрем да бъдем непримирими към всичко онова, което се случва в нашата държава. Щом нещо противоречи на законите, на рода ни, ние сме тук, това няма как да бъде”, коментира медицинската сестра. Тя потвърди, че е обект на репресия от ръководството на болницата, което единствено може да я уволни, но не и да спре да се бори за правата и достойнството на професията.

„Куп неприятности ми създават с разни анкети и какво ли още не. Опитват се да настройват персонала. Хора, които не познавам изказват мнения за мен. Каквото и да правят – пречат на работата ни – на нашата и на тяхната”, заяви тя и призова колегите си да не се страхуват и да поискат това, което им се полага.

Анастасова посочи още, че ако държавата иска да направи истинска реформа, трябва да скъса старите документи и закони и да започне писането на нови, защото в момента няма механизъм, отпуснатите от държавата средства да стигнат до сестрите. Тя поиска още – заплатите на медицинските специалисти в „Пирогов” да бъдат в размер на минимум три минимални работни заплати, а не 950 лв. колкото е нейната в момента.

Саша Гатев не работи в сферата, но е тук, за да подкрепи исканията на медицинските специалисти. „Една достойна българка е в беда. Всички трябва да реагираме при подобни случки и да бъдем съпричастни с нашите граждани. Време е да станем сплотен колектив и да не се делим на такива и онакива”, заяви той и добави, че алармата не е свързана само с изчезването на сестрите. „Алармата е, че може да изчезне държавата и хората в нея. В момента меркантилността е взела превес над всичко. Смятам, че здравето не може да бъде измервано в пари, в такси и да бъде търговия. Този икономически модел не ми харесва и трябва това да се промени към по-добро”, коментира той.

Според него здравните вноски, които плаща всеки работещ човек са достатъчни, за да функционира системата и не е необходимо да има допълнително заплащане под формата на такси.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев