АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗА 150 Г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЕКЗАРХИЯТА

150 Г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЕКЗАРХИЯТА
28.02.2020 / 12:30

„Да е благословен българския народ с този забележителен празник, който за наша радост е уважен и от президента, който подчерта духовността на този празник и радостта и признателността към онези, които са заслужили за неговото постигане“, заяви патриарх Неофит. Той се обърна и към братята в Македония, където през 70-те и 80-те години на XIX век Екзархията води най-тежката битка с гръцкото духовенство: „Да се чувстват близки на българския дух!“.

Президентът Румен Радев благодари на българския патриарх за поканата да участва в тържествата по случай този голям празник, който не е само на БПЦ, но и на целия български народ. Държавният глава подчерта, че създаването на Българската Екзархия е един от най-важните моменти в националната история – в стремежа на българския народ към свобода и независимост.

„Още преди освобождението в лицето на Екзархията българският народ получава едно представителство и олицетворение на българската държавност. Това става още преди той да бъде освободен. Днешната дата е важна, тя ни напомня колко е важно да имаме своя национална идентичност, да имаме духовност, да имаме стожер на нашата вяра и успехи за в бъдеще!“, подчерта Радев.

Тържествена служба по случай светлата годишнина на Екзархията бе отслужена в храм-паметника „Свети Александър Невски“, в която участваха патриарх Неофит и целият Свети Синод на Българската православна църква.

“Днешният 28 февруари 2020 година от Въплъщението на Бог Слово е ден светъл и паметен за българската история. В този наистина исторически ден отбелязваме значима и знакова годишнина от дългата и превратна история на православния ни народ. В този благословен от Господа Бога ден, преди сто и петдесет години православният български дух тържествува, защото след дългите столетия на духовна и политическа зависимост се отстранява една историческа неправда и нашата обща духовна майка, Православната ни църква, се възражда за нов живот. Това историческо за всички нас събитие е извършено с официален държавен акт ­ ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 г., с който се увенчават вековните усилия на нашите славни предци за постигане на духовна свобода и независимост. Малко повече от столетие след унищожаването и на последната крепост на свободния български дух ­ Охридската българска архиепископия, народът ни отново се сдобива със своя автономна Православна църква ­ Българската Екзархия”, се казва в патриаршеското послание, което беше прочетено от амвона на “Св. Александър Невски”.

“Събуденият православен български дух благодарение на родолюбивото и христолюбиво дело на св. Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански и всички останали колоси на духовното ни и народно възраждане най-сетне вижда плодовете на своята твърдост във вярата и на своето постоянство, на предаността си към заветите на предците и непримиримостта с историческата си съдба. Възстановена е Православната ни църква, а с това е отворен и пътят към скорошното ни политическо освобождение и пълното възстановяване на изгубеното някога достойнство на един изстрадал, но духовно здрав и непобедим народ”, се казва още в посланието.

Източник: БГНЕС

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев