АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТУДЕНТИ ОТ СЛИВЕН УЧАСТВАХА ВЪВ ДИСКУСИОННИ ФОРУМИ, ПОСВЕТЕНИ НА ТРАФИКА НА ХОРА И НАСЪРЧАВАНЕ НА БЕЗОПАСНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНТЕРНЕТ

Форуми на тема „Противодействие на престъплението трафик на хора и насърчаване на безопасното използване на интернет” със студенти от Медицински университет – Варна, Филиал Сливен и Технически университет – София, Факултет и колеж – Сливен.
28.02.2020 / 12:19

На 25 и 27 февруари 2020 г. в Сливен се проведоха дискусионни форуми на тема „Противодействие на престъплението трафик на хора и насърчаване на безопасното използване на интернет” със студенти от Медицински университет – Варна, Филиал Сливен и Технически университет – София, Факултет и колеж – Сливен.

Инициативата се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен и Информационен център „Европа Директно” – Сливен, с цел превенция, противодействие и предотвратяване на престъплението трафик на хора и насърчаване на по-безопасното и по-отговорно използване на интернет.

В рамките на дискусионните форуми бяха обхванати 95 студенти, които получиха информация за актуалните форми и тенденции при престъплението трафик на хора с фокус връзките с киберпрестъпността, в контекста на новите модели на експлоатация, включващи порнография, използване на уебкамери на живо и дистанционна сексуална злоупотреба на живо.

Беше поставен акцент върху сексуалната експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския съюз. Според последни доклади на Европейската комисия жертвите се експлоатират в секс индустрията и развлекателния бизнес, което се улеснява от бързото развитие на технологиите и използването на интернет за рекламни услуги и набиране на жертви.

Подробна информация беше предоставена и за методите на въвличане в трудова експлоатация, която засяга на първо място лица от мъжки пол, както и за механизмите за контролиране на жертвите. Според Европол „престъпните организации допринасят за задоволяването на нарастващото търсене на евтина работна ръка в много държави членки и използват различията в трудовото законодателство, като организират експлоатацията на жертвите в сивата зона между законната заетост и трудовата експлоатация.”

По време на дискусионния форум със студенти специалности „Медицинска сестра” и „Акушерка” от Медицински университет – Варна, Филиал Сливен се постави акцент върху нововъзникващи модели на престъпллението включващи случаи на бременни жени, жертви на трафик с цел продажба на новородените им бебета. Според последни данни този вид трафик на хора се осъществява преимуществено с крайна дестинация Р. Гърция.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев