АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ЗАСЕДАВАТ В АЛЕКСАНДРУПОЛИС

Бойко Борисов
26.02.2020 / 09:03

Правителствата на България и на Гърция ще проведат съвместно заседание в Александруполис. Във фокуса на обсъжданията ще бъдат двустранните енергийни и транспортни проекти.

Премиерът Бойко Борисов е начело на делегация от двама вицепремиери и 8 министри.

Транспортната, дигиталната и енергийната свързаност ще се обсъждат в гръцкия пристанищен град, след като през януари тази година България обяви, че ще закупи 20% от проектната компания, която изгражда терминала за втечнен газ в Александруполис. Това е част от стратегията за диверсификация на доставките за България и страните от региона, както и част от договорките със САЩ за доставка на газ по това трасе.

„20% от акциите на терминала за втечнен газ - колкото има и държавната енергийна гръцка компания. Диверсификацията не са само думи - за миналата година ние сме ползвали около 400 млн. втечнен газ, дошъл от Гърция, а и той в момента е около 10% по-евтин. Ще се опитаме директно с американски компании да постигнем цени, които да са много по-изгодни за българската икономика и индустрия“, каза през януари премиерът.

В напреднала фаза е и изграждането на интерконектора с Гърция. Между правителствата стои и въпросът за това как ще се задвижи другият голям проект - жп връзката Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев