АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ НЕ ПУСНА 9 НЕОНАЦИСТИ ЗА ЗАБРАНЕНИЯ ЛУКОВ МАРШ В СОФИЯ

 Германският неонацист Кристоф Древер от Дортмунд поддържа връзки с българи в София.
21.02.2020 / 19:46

Германската полиция спря от пътуване към България девет неонацисти, които са пътували за участие в Луков марш в София. И деветимата са наблюдавани от полицията и имат криминални досиета.

Германската полиция има право да спира от пътуване в чужбина хора, които вредят на имиджа на федералната република.

Деветимата крайнодесни са спрени на полицейската проверка на летището. Крайнодесни в Дортмунд от години участват в Луков марш в София.

Неонацистите в този град имат тесни връзки с българи в София. Основно контактуват с крайнодесния спортен боен клуб „NS Файтклуб Бългерия“.

Връзката се поддържа от известния германски неонацист Кристоф Древер, който през миналата година бе осъден за реч на омразата и призиви за насилие към хора от друг етнос и религия. Такива речи той освен в Дортмунд държи всяка година и в София.

Кристоф Древер е в центъра на паравоенни неонацистки организации в Германия и е наблюдаван от години от службите за защита на конституцията в страната.

Дортмундските неонацисти са част и от футболните хулигански агитки на „Борусия Дортмунд“, които имат абсолютна забрана за присъствие на футболни мачове на клуба.

МВР следи ситуацията в страната и София

МВР следи ситуацията в страната и столицата заради подготвения утре Луков марш, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

"Има издадени заповеди на кмета на Столична община, който е компетентен по Закона за събранията, митингите и манифестациите, да се произнася по отношение на такива заявени мероприятия и ние сме категорични, че ще бъде спазена заповедта на кмета. Ние имаме комуникация с партньорите, така, че те извършват своите проверки. На база на тези проверки ще са и техните действия", каза Младен Маринов.

Фандъкова е забранила Луков марш

Кметът на София Йорданка Фандъкова също потвърди, че за поредна година с нейна заповед е забранено провеждането на Луков марш:

"И аз разчитам, че полицията и службите ще успеят да осигурят обществения ред в утрешния ден".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев