АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС ПРОДЪЛЖАВАТ ОБСЪЖДАНЕТО НА БЮДЖЕТА ЗА 2021-2027 Г.

„Ще отнеме време, дори ако нещата вървят добре“, каза канцлерът на Австрия Себастиан Курц пред журналисти.
21.02.2020 / 19:41

Пазарлъкът за пари е станал нещо като ритуал в Брюксел, но той стана по-напрегнат този път заради излизането на Великобритания от ЕС, което лишава съюза от 75 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

В Брюксел европейските лидери не могат да стигнат до съгласие по бюджета на общността за следващите 7 години. След нощ на тежки разговори и денят не донесе отговор на въпроса как ще бъде запълнена финансовата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит.

Франция и Германия, най-мощните членове на блока, обявиха за 18 часа българско време нова среща на всичките 27 лидери с надеждата да бъде постигнат компромис по бюджетната рамка на ЕС.

Според АФП делегациите вече говорят за нова среща през април.

„Ще отнеме време, дори ако нещата вървят добре“, каза канцлерът на Австрия Себастиан Курц пред журналисти.

Австрия е една от страните в т.нар. пестелива четворка – заедно с Нидерландия, Швеция и Дания, които смятат, че предложения от председателя на Европейския съвет бюджет от 1,09 трилиона евро за 7-годишния период трябва да бъде намален. Те освен настояват за други приоритети освен субсидии за селското стопанство и за строежа на магистрали.

Българският премиер Бойко Борисов проведе среща с лидерите на „пестеливата четворка“, на която каза, че „традиционните политики като кохезионната и Общата селскостопанска продължават да бъдат изключително значими наравно с новите европейски цели – иновации, конкурентоспособност, високи технологии“.

Междувременно Ройтерс съобщи, че на лидерите е представено ново предложение, според което разходите за 2021-2027 г. да бъдат намалени до 1,069-1,07% от брутния национален доход на членките от предложените 1,074%, което е около 10 млрд. евро по-малко харчове

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев