АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКРОН: НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТУРСКИ ЗАКОН НА ФРЕНСКА ТЕРИТОРИЯ

Еманюел Макрон
19.02.2020 / 10:25

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че ще сложи край на практиката чужди страни да изпращат имами и преподаватели във Франция, съобщи Ройтерс. Според Макрон цел на тази мярка е да се сложи край на риска от "сепаратизъм", предаде БТА.

Досега френският президент избягваше въпросите, свързани с мюсюлманската общност във Франция - най-голямата в Европа, като вместо това се фокусираше върху икономическите реформи.

По-малко от месец преди местните избори Макрон заяви, че постепенно ще прекрати системата, която позволява на Алжир, Мароко и Турция да изпращат имами във Франция, където проповядват в джамиите. Според него това е нужно, за да се пресече чуждото влияние и да се гарантира уважението към законите от всички.

Френският президент каза, че всяка година във Франция се изпращат 300 имами от споменатите страни. Той заяви, че 2020 г. ще бъде последната, в която ще пристигнат толкова много.

Макрон каза, че правителството му е поискало от организацията на мюсюлманите във Франция да намери решения, чрез които имами да бъдат подготвяни на френска територия, да владеят френски език и да се гарантира, че няма да разпространяват ислямистки възгледи.

Еманюел Макрон, който често е атакуван от крайнодясната лидерка Марин льо Пен за начина, по който осъществява интеграцията на френските мюсюлмани, каза още, че ще прекрати практиката френски ученици да бъдат обучавани от преподаватели, платени от чужди правителства.

Макрон обеща безпощадна борба срещу ислямисткия тероризъм.

Франция има споразумения с девет страни, сред които Алжир, Мароко, Тунис и Турция, по силата на които техните правителства могат да изпращат преподаватели във френските училища да преподават майчин език на ученици с произход от тези страни.

Макрон каза, че е постигнал съгласие тази практика да бъде прекратена с всички страни, освен с Турция.

"Няма да позволя на никоя страна, която и да е тя, да подхранва сепаратизъм. Не може да има турски закон на френска територия. Това не може да бъде", каза Макрон.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев