АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 147 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Васил Левски
19.02.2020 / 09:26

147 години от обесването на Васил Левски отбелязва цялата страна днес. През целия ден са предвидени възпоменателни прояви.

В 17 часа държавният глава Румен Радев ще се присъедини към гражданското шествие по „пътя на безсмъртието“ - от килията до паметника на Васил Левски. Програма "Хоризонт" на БНР ще излъчи пряко митинга довечера, който ще се проведе в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Есето си, посветено на героя на България, ще изпълни ученичката Михаела Дакова от 11 клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов, придружен от трима министри, поднесе венец пред паметника на Апостола в София.

В Ловеч също продължават проявите по повод 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В 8,00 ч. за Къкринското ханче тръгва традиционният туристически поход „По стъпките на Левски“, а от 11,00 ч. пред паметника на Апостола в двора на ханчето, където е заловен, е гражданското поклонение. Кулминацията на отбелязването на годишнината от гибелта на Левски е националното възпоменателно факелно шествие, което се организира за седма поредна година от патриотичната организация „Ловчанци“. То ще тръгне в 19.00 ч. от централната част на града и ще завърши пред най-величествения паметник на Апостола, поясни един от организаторите Тодор Иванов:

„Все повече хора от страната се свързват с нас и изявяват желание да присъстват на това събитие. И то се създаде като една нова национална традиция, точно от тук – революционната столица на Левски, да почитаме паметта му и делото му по този внушителен начин. В шествието няма място за политически партии и политици. Всеки ще бъде гражданин в това събитие. Няма по големи от Апостола.“

Заради шествието от 18,30 ч. се спира движението по част от бул. „България“ и ул. „Търговска“ в Ловеч, както и по останалите улици по маршрута на шествието в кв. „Вароша“.

Митинг-поклонение ще има в Карлово. Преди това в църквата „Света Богородица“ ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола, а довечера ще има митинг-поклонение. Днес ще бъдат наградени и авторите на най-добрите есета сред участвалите в студентския конкурс на тема „Васил Левски - диалози във времето, диалози с времето“.

В петте общини на Ямболска област ще бъде почетена паметта на Васил Левски. В Ямбол поклонението ще е пред барелефа в гимназия "Васил Левски". За поредна година жители и гости на град Стралджа ще почетат трагичната гибел на Апостола чрез факелно шествие, което ще премине по главната улица на града, а пред мемориалната плоча на героя ще се поднесат цветя и венци. Тематични кътове за Дякона, „уроци по родолюбие“ с малките читатели организират в библиотеките и читалищата в община Болярово, а в училище „Д-р Петър Берон“ Ученическият съвет ще представи презентация за живота и делото на Левски.

В Сливен възпоменателната церемония ще се състои на площада, носещ името на Апостола на свободата. Тя ще започне в 11 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Дякона. Възпоменателните прояви ще започнат от 9,30 ч. с „Урок по родолюбие“ пред ПМГ „Добри Чинтулов“, на който ще бъдат разказани спомени за учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Левски. В 10,00 ч. в квартал „Клуцохор” ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона - Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов - Брадата и паметника на Таньо войвода, пред барелефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”.

В Търговище ще бъде отслужена панихида, след която започва и общоградското поклонение, организирано от Обществения комитет “Васил Левски“ и община Търговище, а традиционният ритуал за поднасяне на венци и цветя ще се състои пред барелефа на Апостола в центъра на града.

Там, ученици от II Средно училище „Професор Никола Маринов“ ще изнесат музикално-поетичната композиция „Поклон пред теб, Апостоле!“. В програмата ще вземат участие и Духовият оркестър и църковният хор. Годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана и в селата Бистра, Голямо Соколово, Лиляк, Васил Левски и квартал "Бряг".

Обесването на Васил Левски

 

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

 

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

 

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.

 

Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

 

Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

Христо Ботев

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев