АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАШИННИЯТ ВОТ ЗАБУКСУВА В РАБОТНАТА ГРУПА В НС

Народно събрание
18.02.2020 / 20:34

Ремонтът на Изборния кодекс забуксува. Работната група за промяна на изборните правила не постигна съгласие по нито един въпрос, свързан с машинния вот още на прага на дейността си. Това съобщиха представители на групата, които заседаваха повече от три часа на закрито заседание в Народното събрание.

Машинно гласуване ще има, каквото е решението на Министерски съвет, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини, съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Тя призна, че първото съществено заседание на работната група е зациклило по темата за машинното гласуване, макар да е станало ясно, че най-вероятно машинното гласуване ще е с машини, подобни, но не същите, на тези, с които гласувахме на европейските избори:

„С тъч-скрийн машина, която е подобна на предходните, с памет, която ти показва за кого си гласувал, с възможност за сканиране на самия код на бюлетината. Нашата парламентарна група има предложение да не лишаваме българските избиратели – тези, които искат да гласуват с хартиена бюлетина“.

Стана ясно, че коалиционният партньор „Обединени патриоти“ напълно отхвърля машинното гласуване във вида, упражнен на евровота, от ДПС са отсъствали, партия „Воля“ е в консенсусна позиция за машинното гласуване, а от БСП настояват за цялостното му въвеждане. Това потвърди заместник-председателят на парламентарната група „БСП за България“ Крум Зарков:

„Не решихме нито един въпрос за това как точно да се проведе. Като че ли отново се прокрадва идеята за ограничаване или отмяна или обезсмисляне на машинното гласуване“.

От Спортния тотализатор са обяснили, че техният софтуер не би сработил с оглед на дължината на интегралната бюлетина, каквато бе идеята на ДПС за гласуване машинно по примера на пускане на фиш като в държавното тото.

От Централната избирателна комисия също са били скептични за въвеждането на машинното гласуване, съобщи Анна Александрова:

„От ЦИК изразяват становище, че няма да успеят да се справят“.

Повечето експерти са отхвърлили машинното преброяване. Времето притиска парламента призна Александрова

От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която откри нова детска градина в село Бело поле, община Ружинци, изрази редица свои опасения и за въвеждането на машинното гласуване, и за работата на работната група:

„Много от по-възрастните наши съграждани се притесняват от техниката. Моето притеснение, примерно, е, че ако спре ток или можем ли да осигурим във всичките секции да има техници, които при определен кризисен момент да реагират. Надявам се дебатите в работната група да решат тези проблеми“.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев