АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРЕНСКИТЕ ДЕПУТАТИ ОБСЪЖДАТ "ВЗРИВООПАСНАТА" ПЕНСИОННА РЕФОРМА

 Протестиращи срещу пенсионната реформа във Франция издигат карикатурен плакат
17.02.2020 / 13:37

В долната камара на френския парламент започва разглеждането на проекта на правителството за реформа на пенсионната система. Предлага се "универсална система" по точки, която трябва да замени сегашните 42 режима. Отменят се специалните условия за пенсиониране на 20 категории труд. Идеята е новата система да влезе в сила през 2022 г.

Днес в Париж служителите в обществения транспорт отново се организираха за стачка, но въпреки обещавания от профсъюзите "черен ден" в транспорта трафикът в Париж е относително редовен.

Черен обаче се очертава денят за френските депутати, които стартират обсъждането на взривоопасната пенсионна реформа, затрупани от над 40 000 предложения за поправки в текста, след като специалната комисия не успя да стигне до края му миналата седмица.

Дебатът на първо четене трябва да приключи до началото на март, но това не изглежда постижимо. Докато мнозинството на президента Макрон решително държи да прокара текста, опозиционните партии го оспорват от всички страни.

Под натиска на общата профсъюзна стачка, която шест седмици парализира Франция, правителството направи значителни отстъпки и дори временно замрази най-оспорвания член за средна възраст на пенсиониране 64 години.

Протестите срещу спорния текст парализираха страната в края на миналата година и настроенията срещу реформата остават силни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев