АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГОДИНА ПО-КЪСНО МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ СТРАНАТА ОТНОВО ПОДГОТВЯТ СЕРИЯ ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРОТЕСТИ

Протестните действия на медицинските работници
17.02.2020 / 15:45

Медицински сестри от страната подготвят серия от национални протести, които ще започнат на 1-ви март пред Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов", в 12:00 часа.

На 1-ви март се навършва една година от началото на протестните действия на медицинските работници, но реформи на практика няма, каза Димитрия Димитрова, координатор на протестите в Пазарджик и съучредител на Асоциацията на медицинските сестри.

"Хората за една година вдигат разрушени градове, ние една година само искаме и ходим по всичките институции. Два месеца бяхме толерантни да изчакаме и да видим от 1-ви януари какво се е постигнало, как ще повлияят тези допълнителни 200 милиона - отпуснати. Ето ние изчакахме. На много малко места нещо е направено. На 1-ви март ще бъде доста интересно", каза Димитрова.

На 1 март миналата година медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства. Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Министър Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев