АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ БЪРЗО

Кристалина Георгиева
13.02.2020 / 09:48

Китайската икономика ще се възстанови бързо и ефективно, след като беше изправена пред сериозни изпитания заради коронавируса. Това прогнозира управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за БНТ. Според нея "най-вероятният сценарий е рязък спад на икономическите дейности, а след това бързо и ефективно възстановяване". Георгиева взе участие в събитие във Вашингтон, посветено на икономическата независимост на жените.

Много китайски предприятия вече са подновили работата си, за да гарантират стабилни икономически резултати. По думите на Кристалина Георгиева китайското правителство е положило големи усилия за контрол над епидемията, както и навременни мерки във финансовия сектор.

Първо, Китайската народна банка взе спешни мерки по отношение на ликвидността, инжектирайки 115 милиарда долара в икономиката. Намали лихвените проценти и окуражи банките, особено в най-засегнатите райони.

Все още е трудно да се предвиди какво ще е влиянието на новия коронавирус върху световната икономика. Китай е различен и светът също, заяви още Кристалина Георгиева пред БНТ.

По време на предходната епидемия Китай е с дял от едва 8 процента, а днес той е 28 на сто.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев