АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ДАНС Е ПОДЧИНЕНА ПРЯКО НА ПРЕМИЕРА, ТОЙ ЗНАЕЛ ЛИ Е, ЧЕ ПОДСЛУШВАТ ПРЕЗИДЕНТА?

Президентът Румен Радев
12.02.2020 / 20:16

Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС? Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", каза Радев.

Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“ във връзка с последните сакндали около подслушването на президента и шефа на ВВС.

„В ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна - всичко това рефлектира върху правовата държава, и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер - прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС? Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", каза Радев.

"Прокуратурата бърза да развее СРС-тата в публичното пространство в нарушение на закона явно в нечий интерес. Покрай епичната борба с контрабандата премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. Покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам. Това са важни въпроси", каза още президентът.

„Господин Гешев ходи при премиера и по много други поводи. Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки в нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта. При положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии", каза още той.

„Остава друг въпрос. Защо господин Гешев вижда корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се определя и харчи бюджет от първо лице? Тази огромна амбиция на главния прокурор да се пребори с корупцията някак не вижда очевадното", подчерта Радев.

„Аз очаквам много повече. Очаквам той да обърне внимание и на тези сигнали, които стоят в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава поводи за самосезиране", допълни Радев.

„Този въпрос аз го поставих отдавна. Много ясно на срещите аз обявих, че ако искаме да има машинно гласуване, трябва да бъде обявена сега обществената поръчка за закупуване, така че това е действие в правилната посока", отговори Радев на въпрос за приемането на машинното гласуване.

Епицентър.бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев