АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ НА САЩ И ГЕРМАНИЯ СА ШПИОНИРАЛИ БЛИЗО СТО ДЪРЖАВИ ЧРЕЗ ШВЕЙЦАРСКА КОМПАНИЯ

Демократично
12.02.2020 / 09:12

Тайните служби на САЩ и Германия в продължение на години са шпионирали близо сто страни с помощта на швейцарска компания, работеща в сферата на сигурността на комуникациите, предадоха Франс прес и ДПА.

Агенциите се позовават на разследване на американския вестник "Вашингтон пост" и на германската телевизия Цет Де Еф.

След Втората световна война компанията Крипто АД става лидер на пазара за продукти, гарантиращи сигурността на комуникациите. Тя продава продуктите си в над 120 страни.

Сред клиентите на Крипто АД са "Иран, военните режими в Латинска Америка, Индия, Пакистан и дори Ватикана", пише в. "Вашингтон пост". Компанията е купена тайно от американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) през 1970 г. в рамките на партньорство с германското външно разузнаване БНД. Германската служба се оттегля от проекта в началото на 90-те години, но ЦРУ продължава да използва услугите на швейцарската компания до 2018 г.

С помощта на продуктите на швейцарската компания американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства в Близкия изток, Латинска Америка и другаде по света, като се започне със заложническата криза в Иран през 1979 г. и се стигне до либийския атентат в берлинска дискотека през 1986 г.

Съветският съюз и Китай не са купували продукти на Крипто АД, което ги е предпазило от шпионските дейности на компанията, отбелязва ДПА.

Швейцарското министерство на отбраната заяви, че правителството в Берн е решило да започне разследване на случая, за да бъдат изяснени всички свързани с него обстоятелства.

Компанията Крипто АД бе ликвидирана през 2018 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев