АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В НС МИНИСТРИ ЩЕ ОТГОВАРЯТ НА ВЪПРОСИ ЗА ВОДНАТА КРИЗА И ОТПАДЪЦИТЕ

Народно събрание
07.02.2020 / 07:56

Парламентът осъвременява десет закона, свързани с обединяване на цялостната дейност с правото на Европейския съюз и националните мерки в областта на агрохранителната верига чрез актуализиране на националната правна рамка. Така ще се повиши координацията при гарантиране на здравето и интересите на потребителите.

Промяната ще осигури прилагането на регламент на Европейския парламент за официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.

За ефективното извършване на официален контрол се предвижда изготвяне на многогодишен национален контролен план, чието изпълнение ежегодно ще бъде докладвано на Европейската комисия.

Ще отпаднат редица процедурни затруднения и ще се улесни по-нататъшното адаптиране на българското законодателство, свързано с агрохранителната верига, следвайки примера на ЕС за създаване на единна правна рамка.

Петима министри ще вземат участие в парламентарния контрол, като ще отговорят общо на 19 въпроса. Най-много са въпросите към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще отговори на въпрос за депониране на отпадъци в Плевен, внесени от Италия.

Десислава Танева - министър на земеделието, водите и храните ще отговори на въпрос за състоянието на язовир Тича.

В парламентарния контрол ще участва и министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и министърът на културата Боил Банов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев