АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: ИМПИЙЧМЪНТ СРЕЩУ МЕН НЯМА ДА НАПЪЛНИ ЯЗОВИРИТЕ, А ПЛОЩАДИТЕ

Президентът Румен Радев  пред журналисти след годишната конференция за подготовката на Въоръжените сили
06.02.2020 / 20:07

„Импийчмънт срещу мен няма да напълни язовирите, няма да напълни хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението“.

Така държавният глава Румен Радев коментира възникналото напрежение между президентската институция и изпълнителната власт, след като преди дни той обяви, че сваля доверието си от кабинета „Борисов 3“.

Пред журналисти след годишната конференция за подготовката на Въоръжените сили Радев коментира как ще продължи да работи с правителството „Въпросът не е какво ще правя аз, а какво ще правим всички ние, българите. Ще си върнем ли държавата? Ще си върнем ли справедливостта? Ще си върнем ли роднините зад граница?“, попита той.

Той отрече причината за неговото изявление да е възможността да се отложи влизането на страната ни в Еврозоната.

„Това са абсолютно несъстоятелни твърдения“, категоричен бе Радев. Според него общественото внимание се фокусира върху въпроса за евентуално повишение на цените при приемането на еврото, а истинският проблем е на друго място. За пример държавният глава даде Португалия, която е отбелязвала икономически възход в годините след присъединяването ѝ към ЕС, но след влизането в Еврозоната изпада в дълбока стагнация.

На въпрос ще има ли диалог между „Дундуков“ 1 и „Дондуков“ 2 оттук нататък, Румен Радев отговори: „Аз на кой премиер да вярвам? От предния ден или от вчера? Премиерът от предния ден каза, че е свалил отдавна доверието от мен, а управляващите, в своите самопризнания днес, казват, че от 3 години те водят война с мен. Вчера премиерът казва, че нищо подобно няма и работим прекрасно. На мен ми се струва, че живеем в някаква държава на абсурдите. Когато аз съм искал да работя с правителството от самото начало, на мен са ми отказвали и министри, и срещи, и много други участия в други инициативи“.

Според президента той отдавна работи в помощ на правителството, а като пример за това даде участието му в Петърбургския икономически форум през месец юни миналата година. Там той се срещна с руския президент Путин и негов екип от министри. „Аз исках да дойдат министри с мен, както и министърът на енергетиката. Вие знаете ли какво означава 1 час да водиш преговори с президента Путин и да го убеждаваш, че цената на газа не е справедлива, че трябва да бъде намалена чувствително?“, попита Радев.

Държавният глава направи кратък коментар и за забраната, която Държавният департамент на САЩ наложи на български магистрат от Специализираният наказателен съд да посещава страната. „Това си е решение на Държавния департамент. То си има своите мотиви. Очаквам да има и достатъчно информация, която да предостави. Това още веднъж показва, че можем да преборим за върховенство на закона и ефективна борба с корупцията само с независим български съд и прокуратура. Това е изходът“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев