АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЯМА НАРУШЕНИЕ ПРИ ПУСКАНЕТО НА МАЛИНОВ ДО МОСКВА ОТ СЪДИЯ МИТАЛОВ

Инспекторатът на ВСС
06.02.2020 / 11:01

Инспекторатът на ВСС е сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров с искане да провери процедурата на делото, с което съдия Андон Миталов е разрешил на обвиняемия Николай Малинов да напусне България. Искана е проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд.

Това съобщиха от Инспектората на ВСС.

Припомняме, вчера от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и със забрана той и семейството му да пътуват до САЩ.

По сигнала е направено предварително проучване от инспектор от ИВСС, който е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая, доколкото не са установени нарушения от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Според текста на Закона - "Инспекторатът проверява организацията по образуването и движението на съдебните, прокурорските и следствените дела, както и приключването на делата в установените срокове".

В сигнала главният прокурор е поискал по същество от Инспектората на ВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането.

Съдебният инспекторат няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка.

От Инспектората информират, че други сигнали по отношение на съдия Миталов, включително и за статута на съдиите, не са постъпвали в Инспектората.

Малко по-рано стана ясно, че съдиите от ВСС се събират да обсъдят ситуацията с бившия прокурор и настоящ съдия Андон Миталов.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев