АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО РАШКОВ: НЕДОПУСТИМО Е ПРОКУРАТУРАТА ДА ПУБЛИКУВА ЗАПИСИ ОТ СРС

Бойко Рашков
31.01.2020 / 12:20

„Тези материали, които са публикувани гордо на сайта на прокуратурата, са написани, все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция - „висока степен на вероятност“, „много е вероятно“, „много е достоверно“, може би ще вали, може би няма да вали и т.н. И когато това се отнася до длъжностни лица, заемащи отговорни постове в държавата, включително държавен глава, това според мен е обидно за нацията“, коментира пред „Хоризонт“ Бойко Рашков, бивш председател на Бюрото за контрол на СРС.

„За мен въпросът с публикуването на тези материали – нещо, което е озаглавено постановление, няма белезите на юридически документ, правен, процесуален акт, и звукозаписи, снети на хартиен носител, за мен това е недопустимо“, подчерта Рашков. Публикацията на такива материали е забранена в Наказателния кодекс, уточни юристът, визирайки чл. 145.

„И не мога да си обясня самодоволството, с което са публикувани тези материали, в грубо противоречие с наказателния закон. Прокуратурата у нас и по Конституция, и по закон бди за спазването на закона от всички. Очевидно обаче не бди за спазването на закона от самата прокуратура. И този пример се дава от новия главен прокурор.“

„Чл. 145 а е гаранцията, че и забраната в чл. 32 от Закона за СРС ще се спази. По такъв начин ние охраняваме основните права и свободи на гражданите - забранявайки изнасянето на информация чрез приложени специални разузнавателни средства. Това е рецидив. Случаят с лекарите в Горна Оряховица – специални разузнавателни средства бяха изчетени от Цветан Цветанов в парламента, след което се намери един прокурор, който каза, че това не е престъпно, не е нарушение даже…“, допълни Рашков.

„В конкретния случай бих предложил (ако сега заема бившия си пост – бел. ред.) да се извърши проверка не толкова на самите звукозаписи, снети на хартиен носител и публикуване на сайта на прокуратурата, колкото по един друг въпрос: от кой съдия е взето разрешението за използване на СРС. Защото от тези материали, които тук са изпратени, публикувани, много колеги коментират – това не е ясно.“

„Началникът на ВВС е военнослужещ генерал и по дефиниция, по НПК, компетентен е военен съд във всички случаи. Поради тази неяснота, ако бях в предходното ми битие на председател, бих предложил подобна проверка да се извърши - дали е спазен редът за използване и прилагане на СРС“, допълни Рашков, който определя информацията като „лаконична“ и „обидно подхвърлена на обществото“, така че никой да не може да направи никакъв извод.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев