АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАПУСКА ЕС

Брекзит
31.01.2020 / 12:15

Обединеното кралство напуска днес Европейския съюз след 47 години членство. Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път ще загуби държава членка. Брекзит ще стане факт в 23 часа по Гринуич (един часа българско време).

Британският премиер Борис Джонсън ще приветства настъпването на "зората на нова ера" в реч по-късно днес по повод излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени, а ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения.

По силата на споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период.

Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.

Демонстрации „за“ и „против“

Привържениците на Брекзит ще посрещнат официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС в 23.00 часа по Гринуич на площада пред британския парламент, но от другата страна на Темза ще бъде проведена демонстрация против Брекзит.

В 23 часа местно време знамената на ЕС пред парламента ще бъдат свалени и ще започне „новата ера“ за Обединеното кралство като независима страна, както смята премиерът Борис Джонсън.

Противниците на Брекзит обаче планират демонстрация под известната забележителност Окото на Лондон (London Eye), голямото виенско колело. Тя е под надслов „Да пуснем светлина в тъмнината“ (Shine a Light Through the Darkness), като идеята е участниците да бъдат с фенерчета или прожектори, за да напомнят какъв ще бъде сериозния ефект от Брекзит върху здравеопазването и правата на работниците.

Анкети сочат разделение

Въпреки изборния успех на консерваторите всички последни проучвания на общественото мнение показват, че страната продължава да е дълбоко разделена по въпроса за Брекзит. Според едно от тях – на BMG Research, искащите оставане в ЕС дори са 52 процента срещу 48 за напускане. Имиграцията и икономиката са двете неща, които са в основата на различията, показват анкетите.

Същевременно броят на британски граждани, подали документи за получаване на гражданство в някоя от страните-членки на ЕС чувствително е нараснал след референдума за Брекзит, показват нови данни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев