АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ ОЩЕ ЧЕТИРИМА, СВЪРЗАНИ С ВАСИЛ БОЖКОВ

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на АДФИ Георги Начев и наблюдаващ прокурор дадоха брифинг в съдебната палата. Снимка: БГНЕС
30.01.2020 / 21:02

Петима са обвиняемите след акцията в офиси и имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Те се издирват с червена бюлетина от Интерпол.

Петият обвиняем - Огнемир Митев, е задържан за 72 часа. През 2014 г. той е бил председател на Комисията по хазарта. Прокуратурата ще иска той да остане за постоянно в ареста, защото го смята за част от организираната престъпна група.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на специален брифинг днес.

Тя не изключи обвинения да има и за други длъжностни лица, а напусналите страната ще бъдат издирвани по всички възможни канали. Самият Божков вече е със 7 обвинения и издадена европейска заповед за арест.

Според прокуратурата от 2014 година досега групата на Васил Божков е извършвала "множество тежки умишлени престъпления" - изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, пране на пари.

Хазартният бос пък пробвал да подкупи служителка на Комисията по хазарта. Той ѝ предлагал по 10 000 лева на ден, за да внася в Комисията предложения за отнемане на лицензи на конкурентни на неговото дружества. Въпросното длъжностно лице не се е съгласило, но не стана ясно дали е сигнализирало компетентните органи.

При обиските в офиси и жилища, свързани с Божков, са намерени документи и 400 000 лв. Иззети са картините на фамилията Божкови, а експерти ще кажат законно ли ги притежава той.

Милева припомни щетата, нанесена на бюджета от обвиняемите и уточни че обвинението очаква отпор:

"Липсва огромната сума от над половин милиард лева,

която сума представлява коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години. Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности и знае, че благодарение на тях ще се защити, включително и чрез вас, медиите".

Държавното обвинение проверява и дали Божков е мамел държавата с мними печеливши от игрите, каза наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов:

"Финансовото обезпечаване на част от дружествата, които са собственост на обвиняемия, не са достатъчни, за да могат да бъдат изплащани в пълен обем и размер печалбите, които се твърди, че определени лица реализират. Както и се съдържат данни за това, че лицата, които се афишират в публичното пространство като лица, които са спечелили определена парична сума, лотарийните игри,

голяма част от тези лица не съществуват реално".

"Събрани са такива данни. Образувано е дело в друга прокуратура, което е присъединено към досъдебно производство, което вече е производство, в Специализираната прокуратура. Тази линия трябва да бъде проверявана. Възложено е на КПКОНПИ да провери".

От прокуратурата отказаха да посочат знаят ли къде са Божков и тримата му бизнес партньори.

Говорителят на главния прокурор не изключи обвинения да има и за други длъжностни лица. А напусналите страната ще бъдат издирвани по всички възможни канали:

Пред Би Ти Ви бизнесменът потвърди, че е в държава на Балканите и заяви, че „при сегашните условия се опасява да се върне в страната“. Божков заяви, че се притеснява за живота си и че България не е нормална правова държава.

В отговор главният прокурор му обеща нормално завръщание и, ако трябва - психологическа помощ.

От обвинението смятат, че хазартните бизнеси на Божков са били облагани с по-ниски данъци, посредством липса на контрол от Комисията по хазарта, заради което държавата е ощетявана със стотици милиони годишно.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че може да бъде потърсена

финансова отговорност за неплатени такси

от Васил Божков. Той поясни, че в момента текат финансови ревизии, но има и грешки по прилагането на закона.

„Това, което констатира комисията на държавна финансова инспекция, са огромни по размер, ако се спазва закона, дължими невнесени такси, а оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за постановяване на публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

„Нове Холдинг“: От утре няма да можем да оперираме с активите на компанията

Пресцентърът на „Нове Холдинг“, в който Божков е акционер, разпространи съобщение, в което се казва, че „налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол.... Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев