АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОЦЕДУРНИ ХВАТКИ В ПАРЛАМЕНТА: ГЛАСУВАНЕТО НА СЕТА НЕ МИНА

Протести срещу СЕТА в Европа
29.01.2020 / 16:01

Заради процедурни хватки гласуването за ратификацията на СЕТА не мина в рамките на днешното пленарно заседание.

Малко преди 14 ч. депутатите гласуваха да си удължат работното време до приемането на законопроекта, но Филип Попов от БСП поиска прегласуване на процедурата и поименна проверка. Председателката на Народното събрание направи проверката, но пък времето на заседанието свърши и това даде основание на социалистите да искат отлагането на гласуването на ратификацията.

След недоволство в пленарната зала бе дадена почивка, а след това бе решено заседанието на парламента да бъде продължено само до приключване на дебатите по точката. Гласуването пък се очаква да бъде през утрешния ден.

По време на дебатите от БСП заявиха, че ще гласуват против ратификацията на СЕТА.

Според Георги Гьоков споразумението накърнява интересите на гражданите и най-вече на хората на наемния труд, нарушава приоритета на публичните интереси над частните и като цяло ще се отрази негативно да се отрази на икономиката на страната ни.

Той настоя, че управляващите са го закъсали откъм законодателни инициативи и целят да се разпалят страсти и да се отнеме вниманието на обществото от проблемите и протестите, които тресат държавата.

„СЕТА ще увеличи нашата роля в глобален план – въпросът за ратификацията е искаме ли да се изолира България или не“, отвърна пък шефката на комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова.

Според нея СЕТА създава икономически възможности за България с минимален риск за националния интерес.

" Няма да скрия факта, че по този начин всъщност ние ще задълбочим и нашите контакти с Канада, която е основен съюзник от НАТО и един от най-близките стратегически партньори на ЕС. По този начин ще увеличим влиянието както на съюза, така и на България", коментира още Грозданова и посочи, че притесненията за ГМО продуктите и шистовия газ са грешни заключения.

От „Атака“ също се обявиха против споразумението и го нарекоха „зловредно“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев