АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС ПРОТЕСТИРАТ В СОФИЯ И ДРУГИ ГРАДОВЕ

Протестиращи се насочиха към Министерския съвет
29.01.2020 / 14:48

Представители на малкия и среден бизнес протестират в центъра на София, както и някои градове. Те искат оставка на правителството и отмяна на спорната наредба, която регламентира изисквания за касовите апарати и отчитането на печалбите. Недоволни са и от икономическата и данъчната политика на държавата.

Протестът започна пред Народното събрание, където бе блокирано пътното движение, след което се пренесе пред Министерски съвет.

Няколкостотин протестиращи изпълниха пл. „Независимост“, като сред тях има хотелиери и ресторантьори, които искат по-ниско ДДС за бранша и за отмяна на спорната наредба Н-18. Сред протестиращите има и представители на политически сили – на движение „Възраждане“ и на „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, която също бе пред Министерски съвет.

„Отлагането на наредбата не е решение. След няколко месеца ситуацията отново ще бъде същата. Хората, с които разговарях, бизнесът, който е дошъл от цялата страна, се бори срещу административния натиск и рекет, който се осъществява“, каза Мая Манолова.

„Правителството въобще не е в час с проблемите на малкия и на средния бизнес“, „Отложена е наредбата засега, но отлагането не е решение на проблема“, бяха част от коментарите на демонстрантите.

„Тримата сме от Русе. Общо имаме 50 работника. Дошъл съм тук да протестирам против данъчната система в България, защото тя ни убива. Не смъкнат ли данъците за ресторантьорите, просто сме фалирали след лятото. До Нова година 50% поне ще фалират. Много безработни ще има“, каза друг протестиращ.

Протестът бе организиран, въпреки че вчера бе съобщено, че хотелиерите и ресторантьорите отменят насрочената за днес акция.

Протест срещу наредба Н-18 и ДДС върху храните събра представители на малкия и средния бизнес пред сградата на Община Варна. Независимо че влизането в сила на нормативния акт беше отложено с шест месеца, те излязоха на предварително планирания протест, за да кажат, че не вярват на думи, а на действия.

Протестиращите издигнаха плакати, призоваващи за намаляване на ДДС върху храните, призоваха за отмяна на спорните текстове в наредба Н-18 и поискаха оставки. Те бяха категорични, че протестът е граждански

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев