АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: АТАКИТЕ СРЕЩУ МЕН И СЕМЕЙСТВОТО МИ ПРИДОБИВАТ УРОДЛИВИ ИЗМЕРЕНИЯ

Президентът Румен Радев
29.01.2020 / 13:53

„Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, заяви днес президентът Румен Радев.

Изказването идва, след като вчера прокуратурата разпространи записи, за които твърди, че уличават Радев в престъпление.

"За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово.

В понеделник стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд да разтълкува разпоредбата в основния закон, според която "президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията".

На следващия ден обвинител номер едно обясни, че е отправил искане след сезиране от наблюдаващи прокурори по конкретно досъдебно производство.

Час по-късно - на годишната си пресконференция, Румен Радев поиска от Иван Гешев да каже кое е делото, като предварително декларира, че няма от какво да се притеснява.

Вчера в късния следобед прокуратурата разпространи три аудиозаписа от разговори, направени със законни разузнавателни средства. Те са били прилагани по отношение на шефа на ВСС генерал Цанко Стойков по дело, водено от Спецпрокуратурата.

На един от записите, както изрично са отбелязали от прокуратура, той разговаря "вероятно с президента".

Поводът е проверка на Антикорупционната комисия във връзка с назначаването на Десислава Радева за пиар на ВСС, докато те се ръководеха от Румен Радев.

Според прокуратурата тези записи плюс други доказателства дават основание да се направи предположение за извършено от президента престъпление. Но тъй като той е с имунитет, няма как да бъде разследван.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството освен официалната писмена кореспонденция до произнасянето на Конституционния съд по поисканото от главния прокурор Иван Гешев тълкуване на текстовете в основния закон, свързани с имунитета на президента.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев