АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ПРЕДЛОЖИ ПАЛЕСТИНСКА ДЪРЖАВА СЪС СТОЛИЦА В ИЗТОЧЕН ЕРУСАЛИМ

 Доналд Тръмп обяви плана си за разрешаване на израелско-палестинския конфликт в Белия дом във Вашингтон в присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху.
28.01.2020 / 22:33

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри плана, насочен към разрешаване на израелско-палестинския конфликт, като предупреди, че той предлага може би последната възможност за държава на палестинците, предаде БГНЕС.

Израел приветства предложението като „реалистичен път към траен мир“, но палестинците го отхвърлиха, наричайки го „заговор“, който „няма да мине“.

„Днес Израел прави голяма крачка към мира“, каза Тръмп, заставайки редом с премиера Бенямин Нетаняху, докато разкриваше подробности за плана, категорично отхвърлен от палестинците, които протестираха преди обявяването му.

Наричайки плана „историческа възможност“ за палестинците да имат независима държава, Тръмп добави, че „това може да бъде последната възможност, която някога ще имат“.

„Палестинците са в бедност и под насилие, експлоатирани от онези, които искат да ги използват като пешки за насърчаване на тероризма и екстремизма. Те заслужават далеч по-добър живот“, каза Тръмп.

План от 80 страници, с карта на границите между двете държави

Президентът спомена, че документът е от 80 страници и че в него се посочва, че „Ерусалим ще остане много важна, неделима столица на Израел“.

Планът обаче ще осигури на палестинците столица в части от Източен Ерусалим, каза той, като посочи, че Западният бряг няма да бъде намален наполовина по плана.

„Ще работим и за създаването на съседна територия в рамките на бъдещата палестинска държава, за тогава, когато се изпълнят условията за държавност, включително твърдото отхвърляне на тероризма“, каза Тръмп, като призова палестинците да обърнат гръб на радикалното движение „Хамас“.

Белият дом разпространи и карта с предложените бъдещи граници между израелската и палестинската държава, като част от плана на Тръмп.

Картата показва, че районът на Западния бряг обхваща 15-ина селища на израелски заселници, като той е свързан с ивицата Газа само с тунел.

Президентът на САЩ заяви, че е писал във вторник до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с подкрепа за плана.

„Обясних на Абас, че територията, отредена за новата му държава, ще остане отворена и неразвита за период от четири години“, каза Тръмп.

Белият дом заяви, че според плана палестинската държава трябва да бъде „демилитаризирана“.

„Визията предвижда демилитаризирана палестинска държава, която да живее спокойно редом с Израел, като Израел ще носи отговорност за сигурността на запад от река Йордан“, се казва в изявлението.

Нетаняху приветства „историческия ден“

Нетаняху от своя страна нарече обявяването на плана на Тръмп „исторически ден“. Според него това е „реалистичен път към траен мир“, който гарантира суверенитета на Израел над Йорданската долина.

Нетаняху каза още, че според плана палестинските бежанци няма да имат право да се връщат в Израел.

Палестинците ще трябва да признаят Израел като еврейска държава, допълни още той.

Израелският премиер каза, че е отворен за преговори за пътя на палестинците към бъдеща държава.

„Твърде много планове се опитваха да окажат натиск върху Израел да се оттегли от жизненоважна територия като долината на Йордан. Но вие, г-н президент, вие демонстрирахте позиция, че Израел трябва да има суверенитет в долината на Йордан и други стратегически области на Юдея и Самария“, каза Нетаняху.

Палестинците отхвърлят плана, бил „заговор“

Палестинският президент Махмуд Абас нарече плана на Тръмп „заговор“ и обяви, че правата на народа му „не са за продан“.

„Казах на Тръмп и Нетаняху: Ерусалим не е за продан, всички наши права не са за продан и не са за пазарлък. И вашата сделка, заговорът, няма да мине“, каза Абас в телевизионно обръщение в Рамала на Западния бряг.

Минути след обявяването на плана стана ясно, че палестинските ислямисти от „Хамас“ отхвърлят сделката на Тръмп.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев