АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСОЦИАЦИЯ НА ОЦЕЛЕЛИТЕ ОТ ХОЛОКОСТА В БЪЛГАРИЯ“ ИСКАТ СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ДА ОТНЕМЕ ПОЧЕТНИ ТИТЛИ НА НАЦИСТИ

 Обект на бившия концлагер Заксенхаузен в Ораниенбург, близо до Берлин
28.01.2020 / 17:27

„Асоциация на оцелелите от Холокоста в България и техните деца“ настоява за премахване имената на бивши служители на Шуцщафел (SS) и съдени в Нюренберг (и екзекутирани) военнопрестъпници и палачи, на които Софийският университет "Свети Климент Охридски" е дал титла “доктор хонорис кауза” в периода 1939-1941 г. Имената им продължават да фигурират и днес в почетната листа на университета.

"Ние бяхме много изненадани от това, че в списъка на почетните доктори така, както е обявен на сайта на Софийския университет, има много известни, бих казала печално известни имена. Между тях най-много се набива името на Ханс Франк. Онези, които познават историята на Третия райх, знаят, че Ханс Франк е също така известен и със също такъв ранг, военнопрестъпник като Хайдрих, като Химлер, като Гьоринг. Той е съден в Нюренберг, обесен е в Нюренберг. Бил е генерал-губернатор на Полша и лично отговорен за безобразията, за престъпленията, които са извършени в Полша и за също така депортацията на евреите от Варшавското гето", каза в предаването "Хоризонт до обед" Леа Коен, председател на „Асоциация на оцелелите от Холокоста в България и техните деца“.

Със званието "доктор хонорис кауза” са удостоени и Едуард Колраух, един от създателите на печално известните Нюрнбергски закони, както и Бернхард Руст, виден есесовец и също така министър на просветата на нацистка Германия. В списъка на Софийския университет фигурира също и името на Евалд фон Масов.

Според световната практика званието „доктор хонорис кауза“ е било многократно отнемано на политически или криминално компрометирани лица, както това се случи с титлите на Аун Сан Су Чи в два изтъкнати университета заради политиката ѝ към мюсюлманското малцинство рохинги.

"Най-яркият пример е с Аун Сан Су Чи, на която беше дадена и Нобелова награда за мир. Тя е "доктор хонорис кауза" на няколко световно известни университета. Заради това, което се случи с рохингите, на нея ѝ бяха отнети всички тези титли. Даже имаше предложение да ѝ се отнеме Нобеловата награда", допълни Леа Коен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев