АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЩО ПУТИН СЪБИРА ПЕТ ВЕЛИКИ СИЛИ НА СВЕТА

Президентът на РФ Владимир Путин
24.01.2020 / 11:50

Русия предлага тази година да организира среща на държавните ръководители - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН: освен Русия, това са САЩ, Китай, Франция и Великобритания. Владимир Путин излезе с такава инициатива в Йерусалим. Основната интрига дори не е дали по принцип ще бъде възможно провеждането на такава безпрецедентна среща на върха - а дали тя ще се проведе на 75-годишнината от Победата в Москва.

Владимир Путин се възползва от пътуването до Израел и речта си на форума, посветен на паметта на жертвите на Холокоста, за да излезе с неочаквано предложение - да се проведе среща на ръководителите на петте велики сили на най-високо ниво. Мястото за такова изказване не беше избрано случайно - в залата на мемориала на Холокоста „Яд Вашем“, в който Путин говори, се събраха лидерите на почти петдесет държави по света - имаше висши служители (включително крале) от почти всички европейски страни (с изключение на Полша, Украйна и Балтийски държави), вицепрезидент на САЩ, генерални губернатори на Австралия и Канада, президент на Аржентина.

От петте страни, които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, само Китай не е бил представен: президентите са представлявали Русия и Франция, САЩ с вицепрезидент Пенс, а от Обединеното кралство е принц Чарлз, наследник на трона. Така Путин се обърна към целия свят и към колективния Запад, представен в залата на най-високо ниво.

Почти една четвърт от речта на Путин, в която той каза, че „всички сме отговорни за това, че никога не повтаряме страшните трагедии от миналата война“, в крайна сметка беше посветена на предложението му за среща на върха. Президентът се обърна към тази тема с думите, че „забравата на миналото, разединението пред заплахите може да се преобърнат в ужасни последици, трябва да имаме смелостта не само да го кажем пряко, но и да направим всичко, за да защитим света“.

Сега вече е ясно, че пасажът, съдържащ се в президентското обръщение, изричен преди седмица, че „петте ядрени сили имат специална отговорност за опазването и устойчивото развитие на човечеството“ и трябва да „разработят актуализирани подходи за гарантиране на стабилност на планетата, които ще отчитат изцяло политически, икономически, военни аспекти на съвременните международни отношения “, беше само прелюдия към основната инициатива на Путин, изразена от него в четвъртък в Йерусалим:

„Забравянето на миналото, разединението пред заплахите може да се обърнат в ужасни последици. Трябва да имаме смелостта не само да кажем това директно, но и да направим всичко, за да защитим света.

Пример, по мое мнение, могат и трябва да дадат държавите основатели на ООН, петте държави, които носят специална отговорност за опазването на цивилизацията.

Обсъждахме с някои колеги и, доколкото разбирам, като цяло видяхме положителна реакция: да се проведе среща на държавните ръководители - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН на Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания. Във всяка страна, навсякъде по света, където ще бъде удобно за колегите.

Русия е готова за такъв сериозен разговор. Възнамеряваме незабавно да изпратим подходящи съобщения до лидерите на петимата.

Имаме много задачи. Наскоро обсъдихме една от тях в Берлин по инициатива на канцлера на Федералната република, г-жа Меркел. Това е Либия. Но все пак трябва да се върнем към този въпрос в Съвета за сигурност и да приемем подходяща резолюция.

Но има и много други проблеми. Провеждането на такава среща през тази конкретна година, 2020 г., считам за важна и символична. В крайна сметка отбелязваме 75-годишнината от края на Втората световна война и основаването на Организацията на обединените нации.

Срещата на върха на държавите, които допринесоха главно за разгрома на агресора, създаването на следвоенна система за световен ред ще играе огромна роля в търсенето на колективни отговори на съвременните предизвикателства и заплахи и, разбира се, ще демонстрира общата ни вярност към духа на съюза, историческата памет, онези високи идеали и ценности и т.н., за което нашите предци, дядовци, бащи се биеха рамо до рамо. ”

Тоест, Владимир Путин предложи да се организира среща на върха на петте велики сили - с цел не само да се обсъди международната ситуация, но и да се разработят „актуализирани подходи“ към световния ред или поне да се проведе сериозна дискусия по тази тема. Путин е готов за такъв разговор по всяко време и навсякъде - и макар да говори за идеята си едва днес, ясно е, че той е узрял за този план отдавна и дори е провеждал подготвителна работа с колеги от Голямата петица. Това тепърва трябва да бъде създадено - и ако успее, това само по себе си ще се превърне в голямо събитие не само тази година.

Не случайно Еманюел Макрон, който последва Путин, веднага подкрепи тази инициатива - потвърждавайки, че вече са го обсъдили:

„Скъпи мой приятел, президент Путин, съгласен съм с вас, че петте държави основателки на ООН носят специална историческа отговорност. И сега трябва да се съберем отново и наистина говорихме за това преди няколко дни. Трябва да се съберем и да поговорим за това, защото разбираме важността на историческите събития и трябва да гарантираме стабилността на световния ред, който се основава на международното право и правата на човека. "

Говорихме онзи ден - имам предвид на конференция за Либия в Берлин, където бяха и двамата президенти. Борис Джонсън също беше там - и по време на първата си среща Владимир Путин вероятно му разказа за идеята си. Там беше и държавният секретар на САЩ Помпео - чрез който Путин може да предаде предложението си на Доналд Тръмп (въпреки че те биха могли да обсъдят това с американския президент по-рано, по телефона). Е, Путин е в постоянен контакт със Си Цзинпин - честотата на срещите и разговорите им не може да се сравни с контактите на руския президент с лидерите на другите четири велики сили, така че всичко вероятно е обсъждано тук отдавна.

Това е много важно предложение на Путин - в историята никога не е имало такива срещи. Да, през 1945 г. именно тези пет държави са действали като основни бащи-основатели на ООН, получавайки местата на постоянни членове на Съвета за сигурност, тоест гаранти на световния ред. Но всъщност тя е създадена от три държави - СССР, САЩ и Великобритания. Франция все още беше окупирана от Германия, когато през 1943 г. в Техеран възникна „голямата тройка“, а Китай се сражава с Япония, а след 1945 г. отново изпадна в бездната на гражданската война. Ако лидерите на САЩ, СССР и Великобритания се срещнаха три пъти през 1943-1945 г. (от Техеран до Потсдам), тогава нямаше среща на върха на главите на "Голямата петица", нито тогава, нито някога. След избухването на Студената война и победата на комунистите в Китай „петимата“ се разделят на два лагера: СССР и Китай - от една страна, и САЩ, Великобритания и Франция - от друга.

В същото време Западът изобщо не призна комунистическата власт в Китай - Вашингтон установява контакти с Пекин едва през 1971 г. Следователно всички отношения в рамките на "петицата" до този момент като цяло са били изградени във формат "СССР - запад". Единствената среща на върха на четирите сили се състоя през лятото на 1955 г. в Женева - там съветските лидери (а това все още беше колективно ръководство) се срещнаха с лидерите на САЩ, Великобритания и Франция. Това беше първата и последна подобна среща - в следващите години всичко беше опростено до формата на срещите на върха на СССР - САЩ. Многостранният формат в отношенията между Запада и СССР се превърна в минало - и дори самата Москва имаше смисъл да обсъжда всичко преди всичко с Вашингтон. Въпросите на войната и мира зависеха точно от техните споразумения - Лондон и Париж не бяха замесени в голямата игра на суперсилите (въпреки че те участваха в нея).

И когато СССР умря и Русия беше приета в западния Г-7 (който включваше три от пет държави - членове на Съвета за сигурност на ООН), това беше съвсем различна история - там не бяха обсъдени самите принципи на световния ред. Да, четири от петте големи и официални ядрени сили бяха представени в него, но по същество G8 беше американският клуб Plus Seven - в смисъл, че от началото на 90-те американците се възприемаха като победен и безусловен хегемон. От момента, в който Русия започна да възстановява силата и амбицията си, отказвайки се да играе според западните правила, сривът на Г-8 беше само въпрос на време. Смъртта на формат G8 през 2014 г. беше официално свързана само с Крим - всъщност Г8 отдавна беше остаряла.

Всъщност той бе заменен от „Голямата двадесетица”. Тя се събира от 2008 г. - причината за първата среща на върха беше глобалната икономическа криза и оттогава срещите се превърнаха в ежегодно място за срещи на лидери на големи световни сили. Двадесетте станаха първото място за среща в историята на ръководителите на цялата Голяма петица - място, където лидерите на КНР, Русия, САЩ, Великобритания и Франция се събират заедно, но никой не го разглеждаше от този ъгъл.

Защото „Голямата петица“ на практика остави не само речника на световната политика, но и изглеждаше без значение за решаване на световни проблеми. Да, това са петте велики сили, да, само те имат вето в Съвета за сигурност на ООН и само те официално притежават ядрени оръжия. Но в действителност - САЩ не се съобразяват с ООН в нищо (поне при нападение над Ирак), няколко други държави разполагат с ядрени оръжия, включително едно толкова голямо, колкото Индия. А какво са Франция и Великобритания? Те са част от НАТО - тоест зависят от САЩ. И те са членове на Европейския съюз - тоест те са част от нова, нововъзникваща супердържава. Как тази "петица" може да бъде полезна на практика? Така на мнозина изглеждаше през 2008 година.

Но светът бързо се променя - и вече е ясно, че САЩ, неспособни да запазят статута на хегемон или да проведат организирано оттегляне до позицията на „просто най-силния на земята“, самите те са заинтересовани да говорят за промяна на правилата на световния ред. Предложението им за „Големите две“, направено от Китай преди десет години, беше отхвърлено от Пекин. Москва възвърна властта - и укрепи съюза с Китай. Европа осъзна предстоящото разпадане и началото на конфронтация с държавите, но засега е загубила само Великобритания. И при тези обстоятелства Голямата петица може да получи втори живот.

Франция, в същото време, в него ще бъде не просто Франция, а представител на целия Европейски съюз. Неслучайно Макрон твърди, че е политически лидер на Европа - и в този формат той получава това, което е искал. Великобритания, която е в процес на развод с ЕС, получава уникално предложение - потвърждение на статута си на независима велика сила. Да, нека като младши партньор на Съединените щати - но това е по-добре от младши партньор на немско-френска Европа.

Така Путин прави на всички предложение, което никой не може да откаже. Джонсън ще получи статут, Макрон - лидерство в Европа, а Тръмп, въпреки че не обича колективни формати, ще бъде доволен, че всъщност има два гласа в "петицата" (Великобритания ще играе неговата игра) - въпреки че всичко вътре в него се решава не чрез гласуване , но по споразумение.

Но Русия и Китай се интересуват от преразглеждане на правилата на световния ред - трябва да се фиксира провала на атлантическата глобализация (светът е американски, еднополюсен свят - името няма значение) и да започнете да постигате съгласие за нов, многополюсен свят, основан на баланса на силите на ключовите играчи. Да, има повече от пет (считам, че петте са САЩ, Китай, Русия, ЕС и Обединеното кралство), но тези пет оказват решаващо влияние. И ако започнат да се съгласяват, останалите ще се присъединят към процеса.

Следователно идеята на Путин да проведе среща на върха на „голямата петорка“ е почти печеливша. Но Путин има още по-сложен, но всъщност по-опростен план. Той иска да проведе тази среща на върха в Москва - обвързването й с 9 май, тоест за честването на 75-годишнината от Победата. Това би било повече от оправдано - в края на краищата всички лидери на държавите от Голямата петорка вече са поканени в Москва. Със сигурност ще бъдат Си Цзинпин и Макрон, Тръмп -„Бих искал да дойда“, но той ще погледне вътрешните обстоятелства - и само Борис Джонсън наскоро получи лична покана от Путин. Между другото, не може да има съмнение за него - ако четирима от петимата лидери са на парада на победата в Москва, Джонсън определено ще дойде, само за да не остане Великобритания настрана от грандиозния процес.

Дали голямата среща на върха на петте ще бъде прикачена към честванията в Москва? Коефициентът е доста голям. Алтернатива, разбира се, може да бъде есенната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, но тя ще бъде по-малко ефективна за Русия и не много желана както за нас, така и за Китай. И въпреки че идеята за срещата на върха на „Голямата петорка“ е от голямо значение сама по себе си, последствията от възраждането й в редовен формат могат да окажат силно влияние върху световната политика - точно това е случаят, когато времето и мястото са много важни.

Петър Акопов

Източник: Ройтер

Превод: Поглед.инфо

https://pogled.info/svetoven/zashto-putin-sabira-pet-veliki-sili-na-sveta.112764

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев