АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АДФИ: ОКОЛО 210 МЛН. ЛВ. НЕ СА ПОСТЪПИЛИ В ХАЗНАТА ЗАРАДИ РАЗЛИЧНО ТРЕТИРАНЕ НА ЛОТАРИИТЕ

 Георги Начев
22.01.2020 / 20:23

Поне 210 милиона лева не са постъпили в хазната заради различно третиране на лотарийните оператори, обяви Агенцията за държавна финансова инспекция.

Изводът е на базата на проверка за периода от 2014 до 2019 година, резултатите от която все още не са окончателни.

Законът за хазарта указва два варианта - или плащане на 15% върху събраното от всички залози, или 20% само върху комисионните, обясни Георги Начев от Държавната финансова инспекция:

"Единственият оператор, който заплаща държавна такса в размер на 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, това е държавното предприятие "Български спортен тотализатор". Останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра заплащат държавна такса в размер на 20% върху стойността на събраните такси от комисионни за участие".

Така излиза много по-изгодно за частните компании, но се създава опасен прецедент, каза той:

"За една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси."

Общо 4 частни компании имат лиценз за лотариен оператор, но една от тях не развива дейност. От всички хазартни игри, облагани по този член на закона, за 5 години постъпленията в хазната са около 500 милиона лева, а пропускът само от лотарийните - 210 милиона лева, което означава, че най-вероятно сумата ще се увеличи многократно, защото:

"Това, което ние сме направили като изчисление само на базата на моментна лотария има тото и лото игри, има игри със залагания, върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне, кучета и други".

Повече данни ще има след около месец.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев