АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ГЪРЦИЯ ИМА ЖЕНА ПРЕЗИДЕНТ

Екатерини Сакеларопулу
22.01.2020 / 20:10

За първи път в историята на Гърция жена стана президент на страната. Гръцкият парламент избра юристката Екатерини Сакеларопулу, която до днес бе председател на Върховния касационен съд, за държавен глава. Гласуването беше наречено „историческо“, тъй като и двете основни политически сили я подкрепиха, както и поради факта, че жена поема висшия държавен пост, съобщава БНР.

Висшият съдия Екатерини Сакеларопулу е първата жена в историята на страната, която е избрана за държавен глава. Нейната кандидатура беше подкрепена на първо гласуване с 261 гласа при необходим праг от 200 гласа.

Всички депутати от управляващата консервативна партия „Нова демокрация“ подкрепиха избора на новия държавен глава. Водещата опозиционна партия СИРИЗА също прие кандидатурата на първата жена президент на Гърция. Депутатите социалисти показаха с вота си, че виждат в Сакеларопулу „обединителна фигура за гръцката нация“.

Другите опозиционни партии се въздържаха от гласуване, като впечатление прави позицията на националистите от партията „Гръцко решение“. Според тях е недопустимо „гръцки президент да не може да посети Света гора“.

Новият държавен глава на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва през март, когато изтича мандата на настоящия президент Прокопис Павлопулос.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев