АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ ДА ДОСТАВИ ВОДА НА ПЕРНИК ОТ СОФИЯ

 Срещата в Министерски съвет за търсене на решение на водната криза в Перник
18.01.2020 / 18:58

До 45 дни ще бъде изграден реверсивен водопровод, който ще използва водопроводната система на София да достави вода на Перник. Това бе обявено на извънредна среща в Министерския съвет. "Още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 л в секунда. Водата ще е насочена от Белмекен". Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни", каза още той.

Водопроводът трябва да свързва Мало Бучино и кв. "Изток" на Перник като по него трябва да преминават по проект 300 л вода в секунда или 700 хил. куб. м на месец. Ще бъде изградена и пречиствателна станция.

Осигуреното от Белмекен количество вода се очаква да покрие нуждите на Перник за 2 месеца, след което се очаква язовир Студена да започне да се пълни от дъждовете и топенето на снега.

Караниколов увери, че това няма да създаде проблеми за язовир Белмекен, който е част от енергийната система на страната и освен това в района му има много сняг. Отговарящият за язовира, който също участва в срещата, допълни, че язовирът е на средното за този сезон ниво.

Не бе посочено кой ще изгражда трасето, а само, че проектът ще струва до 25 млн. лв., за които също не се разбра по чий бюджет са.

Премиерът Бойко Борисов увери, че това няма да засегне жителите на София, а кметът Йорданка Фандъкова посочи, че по никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Тук говорим само за използване на водопреносната мрежа, обяви тя.

Източници: "Дневник", dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев