АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕШЕВ РАЗПОРЕДИЛ ПРОВЕРКА НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ЛУКОВМАРШ

Иван Гешев
17.01.2020 / 21:32

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил да се направи проверка на организаторите на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков - сдружение "Български национален съюз - "Еделвайс".

Проверката е разпоредена на Софийска градска прокуратура по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност спрямо Закона за политическите партии.

Луковмарш ежегодно предизвиква напрежение в обществото, въпреки че до сериозни инциденти не се е стигало. За тази година заявената инициатива за 22.02.2020 г. е забранена със Заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Главният прокурор иска да бъде уведомен своевременно при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

Възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков ежегодно се провежда през февруари в София от 2003 г. Проявата започва със събиране пред НДК и шествие с факли по улиците на София, докато се стигне до ул. "Тракия" №1, където е бил домът на Луков. Зад организацията на събитието са заставали Български Национален съюз (БНС), Национална съпротива, Кръв и чест и др.

Луков е спорна личност в българската история като лидер на повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), а и е поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх.

През годините срещу провеждането на Луковмарш се обявяват различни организации и институции, сред които Българският хелзинкски комитет (БХК), Младежкото обединение в Българска социалистическа партия - София, Европейската мрежа срещу расизма, правозащитната организация "Хора срещу расизма" и др.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев